'Luxe-belasting op dure transfers'
Vorige week besloot de Premier League om voortaan de transfermarkt te sluiten voor de start van de competitie. Veertien clubs stemden in en overruleden daarmee de slokops United en City uit Manchester. De ogen zijn nu gericht op de overige competities.
Vrijwel overal in Europa uiten directies en coaches continu kritiek op het wegkapen van spelers als de eerste wedstrijden al zijn gespeeld. Nu is het momentum om dat te veranderen. Onder anderen Phillip Cocu stelde dat nu 'doorgepakt' moet worden. De KNVB heeft inmiddels contact opgenomen met de FA, dat het besluit van de clubs nog moet bekrachtigen.
Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe regeling in Engeland nadelig voor de spelers, die nu veelal profiteren van de totale paniek in de laatste week van augustus. Clubs die na een paar nederlagen al radeloos zijn, halen dan spelers tegen krankzinnige salarissen. Voorman van de mondiale spelersvakbond FIFPro, Theo van Seggelen, heeft contact gehad met de Engelse spelersvakbond.
'Die is het ermee eens, om zo de integriteit van de competitie te waarborgen. Op zich is dat een mooi doel, maar persoonlijk vind ik het water naar de zee dragen. Het schuiven met transferwindows op nationaal niveau lost de problemen van de totaal doorgeslagen transfermarkt natuurlijk niet op. Al jaren pleiten wij voor een pakket aan maatregelen om de gekte in de spelershandel te normaliseren. Het voetbal is een huis dat op instorten staat, hier en daar met een paaltje stutten helpt niet meer', aldus Van Seggelen.
'Er zal een transfer cap of een luxe-belasting moeten komen op dure transfers. Als we dan toch die waanzinnige bedragen accepteren, laat de kopende clubs dan bovenop de transfersom nog een extra bedrag betalen aan de FIFA, die dit geld vervolgens verdeelt onder de rest van de clubs. Nu roept iedereen in het wilde weg wat over de absurdheid op de markt. Angela Merkel, Karl-Heinz Rummenigge, Aleksander Ceferin. Vervolgens ebt het weer weg. Wie zorgt er voor een breed pakket aan oplossingen? Ik denk ook dat het er alleen maar nog onoverzichtelijker van wordt, als elk land zijn eigen transferdeadlines gaat bepalen. Zolang je geen centrale oplossing vindt, is deze oplossing zinloos.'
De nieuwe regelgeving betekent dat Engelse clubs volgend jaar tot 9 augustus spelers kunnen kopen. Wel blijft het mogelijk om daarna te verkopen aan competities waar de markt nog open is. Doordat clubs in de Premier League al vroeger mogen beginnen met handelen, blijft de markt in lijn met de FIFA-regels wel een minimum aantal weken open.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login