Man City redt in de allerlaatste minuut een punt tegen Arsenal

De topper tussen Manchester City en Arsenal kende zondag geen winnaar. De kampioen kwam snel op voorsprong, maar doelpunten van Riccardo Calafiori en Gabriel zorgden voor een 1-2 voorsprong, die Arsenal heel lang vasthield totdat John Stones in de allerlaatste minuut voor een remise zorgde.

Manchester City
2 - 2
Arsenal
Arsenal

Spektakel
Toppers in de Premier League zijn qua amusementswaarde vaak alles of niets, en deze eerste helft was duidelijk een gevalletje alles. Erling Haaland opende het spektakel door zijn eerste kans van de wedstrijd meteen te benutten. Binnen tien minuten was het dus 1-0 voor de kampioen, en Haaland maakte al zijn honderdste goal voor zijn huidige werkgever.

City bleef stormen. Ilkay GΓΌndogan, die voor het doelpunt al een flinke kans om zeep had geholpen, schoot nu uit een vrije trap op de paal. De kansen keerde halverwege de eerste helft met het uitvallen van Rodri. Plots ontbeerde City sturing op het middenveld, ook omdat Kevin De Bruyne niet fit genoeg was om mee te spelen. Arsenal rook zijn kansen – amper een minuut later stond het zelfs al 1-1.

En 't was geen lelijk doelpunt ook. Riccardo Calafiori schoot vanuit een vrij onmogelijke hoek op doel. De Italiaan verraste Ederson en vierde zo een buitengewoon fraaie eersteling in Britse dienst. Arsenal duwde door en stichtte steeds gevaar uit spelhervattingen, in Noord-Londen uitgegroeid tot specialiteit van het huis. Gabriel loste nog een waarschuwingskopstoot die rakelings over het doel vloog.

In de vijfenveertigste minuut was het raak. De centrumverdediger schudde Kyle Walker, toch geen slapjanus, van zich af alsof hij een hinderlijk schooljochie was en kopte van dichtbij raak: 1-2. Vorige week was hij al beslissend in de North London Derby, nu had hij andermaal een zeer belangrijke rol.

Toch bevatte de eerste helft nog het nodige venijn: in de zevende minuut van de blessuretijd (die zo lang was vanwege langdurige verzorging voor Rodri) moest Leandro Trossard inrukken met een klunzig opgelopen tweede gele kaart. De Vlaming beging een overtreding en trapte na het fluitsignaal de bal weg.

Handbal
Bukayo Saka werd het kind van de rekening: Ben White viel na rust in. Arsenal had geoefend met spelen in ondertal: Declan Rice kreeg een paar weken geleden ook een tweede gele kaart voor het wegtrappen van de bal nadat de scheidsrechter al gefloten had. Het plan voor de tweede helft was duidelijk: Operatie Handbalverdediging trad in werking. Met David Raya op doel en negen verdedigers vΓ³Γ³r de Spanjaard, moest de ploeg van Mikel Arteta het getergde City van het lijf zien te houden.

Dat lukte redelijk, in een wedstrijd die van een boksduel veranderde in een schaakpartij. De thuisclub kreeg wat schietkansen, maar grote kansen bleven eigenlijk uit in het tweede bedrijf. City loste 26(!) doelpogingen en Raya moest een paar keer handelend optreden, maar kreeg geen klussen die een doelman van zijn statuur in de war brengen.

Het was een combinatie van doelpogingen nummer 27 en 28 die de bezoekers de das omdeed. Jack Grealish genoot iets te veel vrijheid na een snel genomen hoekschop, er volgde een schot dat nog smoorde. Stones kreeg de rebound voor zijn voeten en redde een puntje. City is zodoende nog altijd koploper in de Premier League met dertien punten uit vijf wedstrijden. Het Liverpool van Arne Slot volgt op twaalf punten.

Arsenal wacht een week met twee thuiswedstrijden: midweeks komt Bolton Wanderers over de vloer in de League Cup, zaterdag gaat de Premier League verder tegen Leicester City. De ploeg van Pep Guardiola speelt in het bekertoernooi ook thuis, nu tegen Watford. In de competitie is Newcastle United de volgende opponent, op St. James' Park.