Manchester United na pijnlijk moment Zirkzee in blessuretijd onderuit

Manchester United is zaterdag in de blessuretijd kopje onder gegaan bij Brighton & Hove Albion. Na een bijzonder ongelukkig moment van Joshua Zirkzee, die onbedoeld een voorsprong voor zijn ploeg voorkwam, werd João Pedro vlak voor het laatste fluitsignaal de matchwinner: 2-1.

© Premier League
Brighton & Hove Albion
2 - 1
Manchester United

United begon het seizoen vorige week met een 1-0 zege op Fulham, dankzij een doelpunt van Zirkzee. Hij kwam in die wedstrijd als invaller het veld in en begon ook zaterdag weer op de bank, net als Matthijs de Ligt. Bij Brighton ontbraken Bart Verbruggen en Mats Wieffer vanwege blessures en stonden Joël Veltman en Jan Paul van Hecke, net als bij de 0-3 zege op Everton, in de basis.

In de stromende regen kwam de wedstrijd zaterdagmiddag moeizaam op gang. United kreeg de eerste mogelijkheden, maar Brighton kwam na ruim een halfuur op voorsprong, toen Welbeck de bal uit een lage voorzet van Kaoru Mitoma binnengleed. Voor de 32-jarige Welbeck betekende het zijn honderdste clubdoelpunt uit zijn carrière, die ooit begon bij United.

De gelijkmaker leek razendsnel te vallen. Marcus Rashford werkte in twee instanties binnen, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. United liet in aanvallend opzicht niet veel meer zien dan dat en dus besloot Erik ten Hag om voor de tweede helft Zirkzee binnen de lijnen te brengen. De aanvaller kwam in de ploeg voor Mason Mount.

Het maakte United niet direct sterker. Diogo Dalot moest vlak na rust een inzet van James Milner voor de doellijn wegwerken en later kopte Welbeck uit een vrije trap van Yankuba Minteh op de lat. Brighton zat er zo goed in, maar toch scoorde United. Noussair Mazraoui stuurde Diallo weg, hij kwam naar binnen en schoot raak.

Van Hecke was bij deze goal een pechvogel. Eerst voorkwam de Nederlander dat Diallo bij de pass van Mazraoui buitenspel stond; vervolgens tikte hij bij een ultieme poging om het schot te blokkeren de bal tegen de touwen. Het is onzeker Diallo had gescoord als Van Hecke de bal niet had geraakt, al had het daar wel de schijn van.

United ging op zoek naar meer en leek dat ook te krijgen. Een lage voorzet van Bruno Fernandes ging aan Zirkzee voorbij, waarna Alejandro Garnacho bij de tweede paal alsnog dacht te scoren. De glijdende Zirkzee kon echter niet meer van de bal afblijven en dus werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel.

Het was een pijnlijk moment, dat in de extra speeltijd nog pijnlijker werd, toen Brighton alsnog de volle buit pakte. João Pedro stond helemaal vrij en kon ongehinderd de 2-1 binnen koppen. Tijd voor een nieuwe comeback was er niet voor United, dat zodoende opnieuw verloor van zijn heuse angstgegner. Volgende week wacht voor de ploeg van Ten Hag de thuiswedstrijd tegen Liverpool.