Martens verijdelt stunt amateurs GVVV in bekerduel

AZ heeft zich met opvallend veel moeite weten te plaatsen voor de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker. Maarten Martens was goud waard aan de kant van de Noord-Hollanders (2-1).

De bezoekers uit Veenendaal kenden een geweldige start van de wedstrijd, want in de negende minuut kwam het 'amateurteam' verrassend op voorsprong in Alkmaar. Na een een-twee met Martin van Eck kwam de bal terecht bij Dennis van Meegdenburg, die Estaban verraste met een lob over de AZ-doelman heen. De 37-jarige aanvaller leek voor te willen geven, maar de bal verdween in het doel.

De meegereisde 2.500 supporters konden hun geluk niet op en zagen doelman Johan Jansen al snel na de 0-1 een paar keer goed ingrijpen. In de negentiende minuut ging hij echter enorm in de fout bij een vrije trap van Martens. Jansen liet de houdbare bal echter knullig in het doel verdwijnen, waardoor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de opgelopen schade snel had gerepareerd.

AZ ging op jacht naar de voorsprong en domineerde de wedstrijd, maar de Alkmaarders wisten het balbezit niet om te zetten in grote kansen. Halverwege stond het nog 1-1, waardoor GVVV na één helft nog mocht hopen op een stunt. Waar de Topklasser na de 1-0 geen één keer meer gevaarlijk was geweest, durfde het in de tweede helft weer iets meer vooruit te denken.

Esteban greep twee keer net op tijd in om gevaar van GVVV te voorkomen. Aan de andere kant kreeg AZ een handvol kansen en mocht vooral Martens het zich aanrekenen dat hij de nummer drie uit de Eredivisie niet vroeg in de tweede helft op een voorsprong zette. Maar in de 66ste minuut was het de Belg die alsnog voor de beslissing zorgde door van net buiten het strafschopgebied sierlijk binnen te schieten na goed terugleggen van Adam Maher.

Dat bleek uiteindelijk ook de winnende treffer voor AZ, dat totaal niet wist te imponeren maar zich wel plaatste voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. Eerder al verzekerden SC Heerenveen en Heracles Almelo zich van een plek bij de laatste vier. Foto: VI Images