Mastour, Marokkaanse magiër of enkel YouTube-hype?
Met de transfer van Hachim Mastour naar PEC Zwolle krijgt de Eredivisie er een topattractie bij. Een profiel van een wonderkind dat gebukt gaat onder zijn eigen reputatie.
Het is mei 2014 als een ventje aan de zijde van trainer Clarence Seedorf de kleedkamer van AC Milan betreedt. Hij is zo jong dat hij nog niet eens brommer mag rijden en zo iel dat zelfs de kleinste volwassenenmaat hem veel te groot valt. Oog in oog met wereldsterren als Robinho, Kaká en Mario Balotelli staat hij met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zich moet bedwingen om handtekeningen te vragen, gebeurt er iets bijzonders. Want plots krijgt hij een staande ovatie. Hij heeft nog geen seconde profvoetbal achter zijn naam, maar zijn reputatie is hem via YouTube vooruitgesneld. Blozend ondergaat Hachim Mastour zijn inwijding. Een uur daarna traint de vijftienjarige balkunstenaar voor het eerst mee met de hoofdmacht. Later die maand neemt Seedorf hem zelfs op in de wedstrijdselectie voor het duel met Sassuolo.
Mastour, de in Italië geboren zoon van Marokkaanse ouders, staat dan een paar jaar bekend als een van de grootste talenten ter wereld. In 2012 krijgt hij aanbiedingen van Barcelona, Juventus, Real Madrid en Manchester City, maar het wonderkind kiest voor Milan. De Rossoneri betalen voor hem een half miljoen euro aan Reggiana, de club uit zijn geboortestad Reggio Emilia.
Een paar weken na zijn vuurdoop op Milanello lijkt Mastour zelfs al te debuteren in het eerste elftal. Seedorf neemt hem op in de wedstrijdselectie voor het competitieduel met Sassuolo. Het idee is om Mastour de jongste Milan-speler aller tijden te maken, maar doordat twee spelers rood krijgen valt dat plan in duigen. Er twijfelt echter niemand aan dat de rechtspoot aan de vooravond staat van zijn grote doorbraak.
'De afgelopen maanden zijn als een droom voor me geweest. Ik ben nog zo jong en ik sta nu al op het veld met sterren die ik tot voor kort alleen van tv kende', zegt Mastour in de aanloop naar het seizoen 2014/15. Zijn droom wordt echter ruw onderbroken, want Milan komt met Filippo Inzaghi als nieuwe trainer in een crisis terecht. Inzaghi durft het niet aan met het supertalent, dat daardoor het hele seizoen op de bank en tribune verpietert. In mei 2015, een jaar na zijn bijzondere entree op Milanello, maakt Mastour alsnog zijn professionele debuut. Niet voor Milan, maar voor de nationale ploeg van Marokko, dat hem daarmee slinks voor de neus van Italië wegkaapt.
De Mastour-hype is dan in Milaan al tijden voorbij. Als Málaga hem in de zomer van 2015 wil huren, werken de Rossoneri zonder morren mee. Het is een stunttransfer van Málaga's steenrijke eigenaar Abdullah Al-Thani. Dat blijkt helemaal als Málaga een paar weken later vergeet een werkvergunning aan te vragen voor de dan zeventienjarige speler, die daardoor pas in november zijn debuut mag maken.
Het blijft bij dat ene optreden, want trainer Javi Gracia ziet het totaal niet zitten in Mastour. Hij vindt de oogappel van Al-Thani te speels, onvolwassen en niet in staat om in de teamdiscipline te spelen. Dus beleeft Mastour opnieuw een verloren jaar en worden er vraagtekens geplaatst bij zijn potentie als profvoetballer. Mastour lijkt een eenling in een teamsport, een circusartiest in een bikkelharde business.
Is Mastour nog steeds een wereldtopper in de dop, of slechts een gehypet YouTube-fenomeen? Die vraag moet hij bij PEC Zwolle beantwoorden.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login