Mei 2014: La Décima voor Real, Man Utd strikt Van Gaal
Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand mei. De terugblikken van de voorgaande maanden zijn terug te vinden bij het gerelateerde nieuws.
03-05: degradatie Roda, uitstel van executie voor NEC en RKC
Na een krankzinnige ontknoping op de laatste speeldag van de Eredivisie degradeert Roda JC Kerkrade voor het eerst in de clubhistorie uit de Eredivisie. De ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson, die eind 2013 de ontslagen Ruud Brood opvolgde, wint zelf op bezoek bij Go Ahead Eagles (0-1) en denkt lange tijd veilig te zijn. Maar omdat concurrent NEC een punt pakt tijdens het uitduel met landskampioen Ajax (2-2), is degradatie alsnog een feit voor Roda JC. De Limburgers worden in de Eredivisie vervangen door Willem II, dat zich kroont tot kampioen van de Jupiler League.
Maar in de play-offs om promotie/degradatie valt het doek alsnog voor NEC, dat al in de eerste ronde het hoofd moet buigen voor Sparta Rotterdam. Zowel uit (1-0) als thuis 1-3) verliest de club uit Nijmegen. Ook RKC Waalwijk, dat als zestiende eindigde in de Eredivisie, overleeft de nacompetitie niet. In de beslissende derde ronde blijkt Excelsior te sterk. De Kralingers promoveren net als Willem II en FC Dordrecht, dat Sparta uitschakelt, naar het hoogste niveau in Nederland.
10-05: Stevens klaart klus, Van der Vaart naar play-offs
Ook in de Bundesliga is het ongemeen spannend onderin. Huub Stevens wordt op 9 maart aangesteld als trainer van VfB Stuttgart, dat op dat moment de vijftiende plaats bezet. Twee maanden later stapt hij op, nadat hij de klus een week eerder al heeft geklaard. Stevens houdt Stuttgart in de Bundesliga - nog geen half jaar later keert hij terug voor dezelfde klus - en veroordeelt het Hamburger SV van Rafael van der Vaart en huurlingen Ouasim Bouy en Ola John tot de play-offs, waarin Die Rothosen uiteindelijk over twee duels te sterk zijn voor Greuther Fürth.
In de Premier League gaat het mis voor Fulham, waar Martin Jol en René Meulensteen eerder in het seizoen werden ontslagen. Op de voorlaatste speeldag degradeert de ploeg van John Heitinga en Maarten Stekelenburg, aangezien concurrent Sunderland stunt op bezoek bij Manchester United (0-1).
11-05: City legt beslag op titel na misstap Liverpool
Liverpool lijkt in de Premier League lang op weg naar zijn eerste landstitel sinds 1990, maar het is uiteindelijk Manchester City dat voor de vierde keer in de clubhistorie kampioen wordt. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Liverpool zes punten voorsprong op City, dat een wedstrijd minder afwerkte. Een glijpartij van Steven Gerrard tijdens het thuisduel van de koploper met Chelsea zorgt uiteindelijk voor de beslissing in de titelstrijd.
Liverpool gaat op eigen veld met 2-0 onderuit en een week later houdt Crystal palace de ploeg van manager Brendan Rodgers op een gelijkspel (3-3). City maakt daar dankbaar gebruik van, want de laatste vijf wedstrijden worden gewonnen door The Citizens. En dat is genoeg om net als in 1937, 1968 en 2012 kampioen te worden. Yaya Touré is de grote uitblinker in de ploeg van manager Manuel Pellegrini, want de middenvelder uit Ivoorkust kroont zich met twintig doelpunten tot clubtopscorer.
14-05: Sevilla wint Europa League, vloek Benfica duurt voort
Nadat in 2006 én 2007 al de UEFA Cup werd gewonnen, legt Sevilla in Turijn beslag op de Europa League. De ploeg van trainer Unai Emery laat De Vloek van Béla Guttmann voortduren, want in de eindstrijd wordt Benfica na strafschoppen verslagen. Na 120 minuten vol gemiste kansen, met name aan de kant van de Portugesen, falen Óscar Cardozo en Rodrigo vanaf elf meter. Doelman Beto eist de hoofdrol voor zich op bij Sevilla, dat in de achtste finale nog ontsnapte tegen stadgenoot Real Betis. Thuis werd met 2-0 verloren, maar de return eindigde ook in 0-2. Ook toen werden de strafschoppen uitstekend genomen.
In de halve finale was het opnieuw razend spannend tegen Valencia, dat na de 2-0 nederlaag in Sevilla lange tijd in eigen huis met 3-0 leidde. Diep in de extra speeltijd maakte Stéphane Mbia 3-1, waardoor de Andalusiërs zich op basis van uitdoelpunten plaatsten voor de eindstrijd. En eigenlijk was Benfica daarin al bij voorbaat kansloos. 'Nog in geen honderd jaar zal Benfica een Europa Cup winnen', zei de woedende Béla Guttmann in 1962 bij zijn ontslag. En inderdaad, net als het jaar daarvoor verliest Benfica de Europa League-finale. In eigen land is de ploeg van Jorge Jesus ongenaakbaar, want Benfica legt beslag op de landstitel, de Taça da Liga en de Taça de Portugal.
17-05: Atlético Madrid kampioen na zinderende beslissing
Niet Barcelona of Real Madrid, maar Atlético Madrid legt in Spanje beslag op de landstitel. De ontknoping in de Primera División is spannender dan ooit, want lang strijden Atlético, Barça en Real om het kampioenschap. De beslissing valt uiteindelijk in Camp Nou, waar koploper Atlético aan een punt genoeg heeft om op de eerste plaats te eindigen. Maar als Barcelona wint, kroont die club zich tot kampioen. Ondanks het vroeg afhaken van Diego Costa en Arda Turan, die beide al snel geblesseerd uitvallen, houden de bezoekers stand. Een rake kopbal van Diego Godín zorgt voor 1-1, waardoor Atlético voor het eerst sinds 1996 de landstitel voor zich opeist.
Ook in de Belgische Eerste Klasse is het spannend. Anderlecht staat bij de start van de play-offs acht punten achter op Standard Luik, maar kroont zich alsnog voor de 33ste keer in zijn historie tot landskampioen. In de Franse Ligue 1 gaat het tussen het gepromoveerde AS Monaco en titelverdediger Paris Saint-Germain, waarbij die laatste ploeg opnieuw de competitie afsluit als koploper. Juventus is in de Italiaanse Serie A van de buitencategorie en wint liefst 33 van de 38 wedstrijden, waardoor de kampioen een puntenrecord vestigt. AS Roma eindigt met liefst zeventien punten achterstand op de tweede plaats.
17-05: Robben in topvorm van Duitsland naar Nederland
Terwijl het Nederlands elftal in de voorbereiding op het WK oefent tegen Ecuador, wint Arjen Robben met Bayern München voor het tweede seizoen op rij de dubbel. Nadat op 25 maart al beslag was gelegd op de landstitel, is ook de DFB-Pokal een prooi voor Der Rekordmeister. Bayern en Borussia Dortmund scoren niet in de reguliere speeltijd, waarna Robben in de 107de minuut de ban breekt in Berlijn. 'Dit zijn de mooiste wedstrijden. Je moet er altijd staan. Ik heb vandaag niet al te veel balcontacten gehad. Ik heb gewacht. Want ik wist dat die ene kans zou komen', aldus Robben. Thomas Müller bepaalt de eindstand uiteindelijk op 0-2.
Ook in Turkije is er in de bekerfinale een hoofdrol weggelegd voor een international van het Nederlands elftal. Wesley Sneijder maakt namens Galatasaray het enige doelpunt tijdens de eindstrijd tegen Eskisehirspor. Dat is een opsteker voor de middenvelder, die onder bondscoach Louis van Gaal lang niet een basisplaats heeft bij Oranje. In Engeland gaat de FA Cup naar Arsenal, dat na acht minuten tegen een 2-0 achterstand kijkt tegen Hull City en na verlenging met 3-2 wint. Het is de eerste prijs voor manager Arsène Wenger in negen jaar. Real Madrid wint in Spanje de Copa del Rey ten koste van Barcelona, dat daardoor zonder prijzen blijft dit seizoen.
18-05: FC Groningen na zeven jaar weer Europa in via play-offs
Via de play-offs plaatst FC Groningen zich ten koste van AZ voor de voorronde van de Europa League. Het succes van de ploeg van trainer Erwin van de Looi is te danken aan een sterke eindsprint in de Eredivisie. Na 28 duels bezet Groningen nog de tiende plaats in de Eredivisie, maar de laatste zes wedstrijden leveren allemaal een overwinning op. In de play-offs wordt twee keer gewonnen van Vitesse, waarna een gelijkspel en een overwinning tegen AZ het Europa League-ticket veiligstellen.
Voor FC Groningen wordt het de eerste deelname aan de Europa League. Toen de noorderlingen in 2007 voor het laatst Europees voetbal speelden, was dat nog in het UEFA Cup-toernooi. Voor AZ zijn de druiven zuur. De Alkmaarders spelen volgend jaar voor het eerst sinds 2008/09 geen Europees voetbal, terwijl ze dit seizoen nog tot de kwartfinale van de Europa League reikten.
19-05: Van Gaal na het WK naar Manchester United
Terwijl hij zich met het Nederlands elftal voorbereidt op het WK in Brazilië wordt bondscoach Louis van Gaal aangesteld als nieuwe manager van Manchester United, waar hij de ontslagen David Moyes opvolgt. 'Het is altijd een wens van mij geweest te werken in de Premier League', aldus Van Gaal, die voor drie jaar tekende. 'Om te kunnen werken als manager van Manchester United maakt me zeer trots. Deze club heeft grote ambities; ik heb ook grote ambities. Ik ben er zeker van dat we samen geschiedenis zullen schrijven.'
Na zijn succesvolle periodes bij Ajax, AZ, Bayern München en Barcelona is Manchester United de vijfde club voor Van Gaal, die pas na het WK zal worden gepresenteerd bij zijn nieuwe club. Ook Marcel Bout en Frans Hoek zullen deel uitmaken van de technische staf, terwijl Ryan Giggs de functie van assistent-manager zal vervullen.
24-05: Real Madrid grijpt na verlenging eindelijk La Décima
Estádio da Luz is het strijdtoneel van de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid, die zorgen voor een waanzinnige ontknoping. De druk is groot bij Real, dat al twaalf jaar wacht op La Décima, de tiende winst van de Europa Cup I. Het seizoen voor Atlético kan juist al niet meer kapot, aangezien de ploeg van trainer Diego Simeone zowel Barcelona als Real aftroefde in de Primera División. Vroeg in de finale - die onder leiding staat van scheidsrechter Björn Kuipers - krijgt de underdog echter een flinke tegenvaller te verwerken, aangezien sterspeler Diego Costa geblesseerd van het veld moet.
In de 36ste minuut komt Atlético in Lissabon op voorsprong via Diego Godín, die profiteert van een inschattingsfout van de ervaren Iker Casillas. De doelman en aanvoerder van Real Madrid snelt zijn doel uit voor een lange bal richting zijn zestienmetergebied, maar is veel te laat. Tot aan de derde minuut van de extra speeltijd houdt Atlético de voorsprong vast, maar Sergio Ramos maakt in de slotseconden gelijk. Die klap komt keihard aan bij Los Colchoneros, die de Champions League al binnen denken te hebben. In de tweede helft van de verlenging dendert Real over de stadgenoot heen: het wordt uiteindelijk nog 4-1 door treffers van Gareth Bale, Marcelo en Cristiano Ronaldo. Eindelijk is La Décima een feit voor de meest succesvolle club in de Europa Cup-historie.
31-05: Van Gaal maakt WK-selectie Oranje bekend
Een kleine twee weken voor de start van het WK voor het Nederlands elftal, met de groepswedstrijd tegen regerend wereldkampioen Spanje, maakt Louis van Gaal zijn selectie bekend. De bondscoach kreeg in een eerder stadium al afmeldingen van Kevin Strootman (AS Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), maar moet nog een paar knopen doorhakken. De meest verrassende afvaller is Patrick van Aanholt, die tijdens de vriendschappelijke interland tegen Ecuador (1-1) nog een prima indruk achterliet.
In zijn plaats reist Terence Kongolo mee naar Brazilië, waardoor Feyenoord hofleverancier is. De Rotterdammers zien ook Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij opgenomen worden in de WK-selectie. Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena vallen net als Van Aanholt, Quincy Promes, Karim Rekik en Jeroen Zoet af. Wat opvalt is dat er ongekend veel spelers uit de Eredivisie met Oranje naar Brazilië reizen. Van Gaal selecteert liefst tien spelers uit onze hoogste voetbalklasse.
De volledige WK-selectie
Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcaste United, Eng), Michel Vorm (Swansea City, Eng).
Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg, Dui), Ron Vlaar (Aston Villa, Eng), Stefan de Vrij (Feyenoord)
Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City, Eng), Jonathan De Guzman (Swansea City, Eng), Nigel de Jong (AC Milan, Ita), Wesley Sneijder (Galatasaray, Tur), Georginio Wijnaldum (PSV)
Aanval: Memphis Depay (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04, Dui), Dirk Kuijt (Fenerbahçe, Tur), Jeremain Lens (Dinamo Kiev, Oek), Robin van Persie (Manchester United, Eng), Arjen Robben (Bayern München, Dui)
Samenstelling: Arjan van den IJssel
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login