Met bankzitter Pickford kan Engeland weer lachen na zege in Finland

De selectie van Engeland kan weer voorzichtig lachen. Waar nog van Griekenland werd verloren in de groepsfase van de Nations League, wonnen The Three Lions zondagavond wel van Finland (1-3). Van een geheel vlekkeloze avond was echter geen sprake.

Finland
Finland
1 - 3
Engeland
Engeland

Nadat Engeland donderdagavond met 1-2 van Griekenland verloor, was het boeken van een resultaat tegen Finland extra wenselijk voor de ploeg van Lee Carsley. De interim-bondscoach begon met flink wat wijzigingen, waaronder Dean Henderson voor Jordan Pickford. Volgens Carsley is de vaste doelman van Engeland niet gepasseerd, maar opvallend was het wel. Dat waren ook de namen van Jack Grealish en Harry Kane, die voldoende hersteld waren van blessures die ervoor zorgden dat ze tegen Griekenland niet konden spelen.

Engeland kende een sterke openingsfase. De EK-finalist legde verzorgd aanvalsspel op de mat en maakte het daar Finland erg lastig mee. Het resulteerde na achttien minuten voetballen in een Engelse openingstreffer. Na een prachtige steekpass van Angel Gomes was het Grealish die beheerst binnen wist te schieten: 0-1. Na dit moment ging Engeland verder met waar het gebleven was, maar kroop ook Finland wat uit de schulp. De Finnen ondernamen zeven pogingen in de eerste helft, waarbij Henderson één keer in actie moest komen.

Na de rust had Engeland de bal, maar was het opnieuw Finland dat een grote mogelijkheid kreeg. Fredrik Jensen, die tussen 2016 en 2018 voor FC Twente speelde, kreeg een vrije schietkans op enkele meters van het Engelse doel, maar joeg de bal over. Twintig minuten voor tijd besloot Carsley om Kane en Cole Palmer te wisselen voor Ollie Watkins en Noni Madueke.

Met de verse krachten ging Engeland op jacht om de wedstrijd te beslissen. Dat lukte in de 74ste minuut van de wedstrijd. Trent Alexander-Arnold, die als linksback speelde, schoot een vrije trap raak. Vijf minuten voor tijd maakte Declan Rice aan alle Finse illusies écht een eind. De controleur werkte binnen op aangeven van Watkins. Het slotakkoord was wel van Finse makelij. Uit een hoekschop kopte Arttu Hoskonen nog raak: 1-3.

Door de overwinning staat Engeland momenteel weer naast Griekenland in groep 2 van League B in de Nations League. De Grieken komen zondagavond alleen nog wel in actie tegen Ierland.