Miedema slaat in slotfase toe: Oranje Leeuwinnen naar EK in Zwitserland

Reacties

De Oranje Leeuwinnen hebben zich dinsdag geplaatst voor het EK van volgend jaar in Zwitserland. Daar zag het lange tijd niet naar uit, maar met een cruciaal doelpunt bracht Vivianne Miedema tien minuten voor tijd redding.

Miedema slaat in slotfase toe: Oranje Leeuwinnen naar EK in Zwitserland
Noorwegen
Noorwegen
1 - 1
Nederland
Nederland

Nederland liet vrijdag nog een uitgelezen mogelijkheid liggen om zich te plaatsen voor het EK. Een thuiszege op Italië volstond, maar in Sittard vielen geen doelpunten. Dat betekende dat een resultaat in Noorwegen noodzakelijk was. Dat gold andersom ook voor de Noren, die Italië en Finland achter zich moesten zien te houden.

Na een lastige start lukte het Nederland om het initiatief naar zich toe te trekken. Dat resulteerde in kansen voor Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen, die beiden naast schoten. Toch zouden de Noren op voorsprong komen. Kerstin Casparij kreeg het na een uur niet voor elkaar om een hoekschop goed weg te werken en zag Caroline Graham Hansen profiteren (1-0).

Miedema staat op
Dat betekent dat de opdracht voor Nederland veranderde. Niet langer de boel proberen dicht te houden, maar een doelpunt maken. Met Lynn Wilms en Katja Snoeijs voor Casparij en Esmee Brugts probeerde bondscoach Andries Jonker de wedstrijd naar zijn hand te zetten, maar dat leek niet meer te lukken. Dat was buiten Miedema gerekend.

Op het moment dat het écht moest, stond de aanvaller maar weer eens op. Miedema stond op de goede plek om een voorzet van Chasity Grant binnen te knikken en Nederland de belangrijke gelijkmaker te bezorgen. Voor Miedema was het haar 96ste doelpunt in 120 wedstrijden en bovendien een van enorme waarde (1-1).

Door het gelijkspel in Bergen gaan Nederland en Italië, dat won van Finland, naar het EK 2025 in Zwitserland. Noorwegen en Finland kunnen ook nog een ticket afdwingen, maar moeten dat doen in de play-offs. Die blijven Nederland bespaard.

Eindstand

Land Duels Punten Doelsaldo
Italië 6 9 5
Nederland 6 9 0
Noorwegen 6 7 3
Finland 6 5 -8
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.