Mijnans redt Sparta in blessuretijd na nieuwe dubbelslag Frederiksen

Sparta Rotterdam heeft zich zaterdagavond knap naar een punt gevochten tegen Vitesse. De Arnhemmers leken net als afgelopen woensdag in de TOTO KNVB-beker te winnen door een dubbelslag van Nikolai Baden Frederiksen, maar Sven Mijnans behoedde de thuisploeg, eveneens met twee treffers, voor een nederlaag.

Sparta Rotterdam
2 - 2
Vitesse
Vitesse

Frederiksen kreeg na zijn dubbelslag van afgelopen woensdag opnieuw het vertrouwen van Thomas Letsch. De Deen hield Loïs Openda op de bank, en ook vaste krachten als Riechedly Bazoer en Matúš Bero verschenen niet aan het startsignaal. Vitesse had dat drietal in de eerste helft in ieder geval niet nodig, want bij rust stond er een comfortabele 0-2 op het scorebord op Het Kasteel. De eerste kans van de wedstrijd was wel voor Sparta: na twee minuten redde Jeroen Houwen op een inzet van Emanuel Emegha.

De eerste mogelijkheid voor Vitesse leverde meteen een doelpunt op. Na een kwartier spelen schatte doelman Maduka Okoye, die terugkeerde van een blessure, een voorzet van Maximilian Wittek verkeerd in en daardoor kon Frederiksen binnen tikken. De spits was na 35 minuten dicht bij zijn tweede treffer: nadat de bal met enig fortuin voor zijn voeten was beland, faalde hij oog in oog met Okoye. Twee minuten later was het echter alsnog raak: Frederiksen prikte de bal na een corner, en na voorbereidend werk van Danilho Doekhi, tegen de touwen.

Henk Fraser voerde in de rust drie wissels door: Lennart Thy, Bryan Smeets en Emegha bleven in de kleedkamer achter ten faveure van Vito van Crooij, Mohammed Osman en Mario Engels. Tien minuten na rust wisselde ook Letsch drie keer: Openda, Bero en Toni Domgjoni vervingen Frederiksen, Sondre Tronstad en Daan Huisman. Frederiksen dacht bij het verlaten van het veld vermoedelijk opnieuw matchwinner te worden, maar in het laatste halfuur was er een hoofdrol weggelegd voor Mijnans, die eveneens twee keer scoorde.

Twintig minuten voor tijd bracht de middenvelder, na goed voorbereidend werk van Mica Pinto, de spanning terug in de wedstrijd: 1-2. Sparta zette Houwen hierna meerdere keren aan het werk; zo moest de doelman redden op inzetten van opnieuw Mijnans en Van Crooij. Vijf minuten voor tijd had Openda het duel in het slot kunnen gooien, maar hij slaagde er niet in Okoye te omspelen. Eerder had Vitesse ook nog vergeefs om een strafschop gevraagd bij een duel tussen Openda en Tom Beugelsdijk. In de blessuretijd kregen de gasten het deksel op de neus: opnieuw op aangeven van Pinto was het Mijnans die de verlossende 2-2 maakte voor de thuisploeg.