Mr. T. van Swansea: 'Voetbal is mijn redding geweest'

Lees het gehele interview met Kemy Agustien in de nieuwe Voetbal International. Daarin vertelt hij onder meer over de botsingen die hij had met Louis van Gaal en Foppe de Haan, zijn bezoek aan een psychologe en het verschil tussen de Engelse en de Nederlandse voetbalbeleving. VI nummer 52 ligt vanaf woensdag in de winkel. Klik hier voor de inhoud van het nieuwe extra dikke nummer.

Mr. T. van Swansea: 'Voetbal is mijn redding geweest'

Het voetballeven van Kemy Agustien (25) is een verhaal op zich. Als groot talent werd hij al vroeg opgepikt door AZ en speelde hij voor Jong Oranje alvorens zijn loopbaan zich jaren later op een dood spoor leek te bevinden. De middenvelder kreeg bij Swansea City een nieuwe kans en greep die met beide handen aan.

'Voetbal is mijn redding geweest', vertelt Agustien (op de foto met teamgenoot Michel Vorm) die bij de Welshe promovendus inmiddels door het leven gaat als Mr. T. 'Ik weet het, dat cliché wordt vaak gebruikt, maar voor mij is het gewoon zo. Ik zou niet weten wat er anders van mij terecht was gekomen.'

Voordat de oud-voetballer van AZ, Willem II, Roda JC, Birmingham City, RKC en Crystal Palace terecht kwam in de Premier League kende hij een moeilijke jeugd. Thuishaven Oud-Noord in Tilburg was daar debet aan.

'Veel mensen onderschatten Tilburg, het kan een keiharde stad zijn', blikt Agustien terug op zijn jeugdjaren. 'Veel jongens met wie ik opgroeide, zagen geen toekomstperspectief. Er is weinig te doen en werk vinden was toen al hartstikke moeilijk. Veel van hen leven niet meer. Ze raakten bijvoorbeeld verzeild in het drugscircuit, werden neergeschoten. Een van mijn beste vrienden heeft zichzelf een paar jaar geleden van het leven beroofd door voor een trein te springen. En een paar andere jongens zitten vast.'

Agustien had het na zijn periode in Nederland helemaal gehad met zijn vaderland. Een stage bij Swansea City bleek zijn redding. Hij maakte indruk en tekende in oktober 2010 een tweejarig contract. Om speelminuten te maken werd hij drie maanden verhuurd aan Crystal Palace. Een voltreffer.

Agustien: 'Ik speelde acht lekkere wedstrijden en werd twee keer uitgeroepen tot Man of the Match. Ik zette alles op het voetbal. Ik woonde in hartje Londen, maar ben er niet één keer op stap geweest.'

Tijdens de afgelopen zomer trainde Agustien volop door. Mede daardoor is hij een gewaardeerde kracht bij de promovendus en maakte hij onder anderen in het uitduel met Manchester City (4-0 verlies) en vanavond in het thuisduel met Queens Park Rangers (1-1) zijn opwachting als basisspeler.

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's