'Müller is geen tiki-taka-kunstenaar, maar wat geeft dat?'

Thomas Müller was dinsdagavond de drijvende kracht achter de verpletterende 4-0 overwinning van Bayern München op Barcelona in de halve finale van de Champions League. De 23-jarige aanvallende middenvelder was direct betrokken bij alle vier de doelpunten en bewees daarmee voor de zoveelste keer doorslaggevend te kunnen zijn op het allerhoogste podium.

'Müller is geen tiki-taka-kunstenaar, maar wat geeft dat?'

Müller was bijna hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het demasqué van Barcelona. Hij opende de score met een kopbal, bereidde na rust met het hoofd ook de 2-0 van Mario Gomez voor, tikte op aangeven van David Alaba de 4-0 binnen en had zich tussendoor de woede van de Barcelona-spelers op de hals gehaald door Arjen Robben op weg naar zijn doelpunt een vrije doortocht te bieden door Jordi Alba met een bodycheck de weg te versperren.

Het was voor Duitse media aanleiding om de 41-voudig international na zijn Riesenleistung te overladen met complimenten. Het fanatisme dat van zijn gezicht afspatte bij het vieren van zijn doelpunten stond symbool voor de onvermoeibaarheid van Müller, die 'onophoudelijk onderweg was op zoek naar de allesbeslissende herovering van de bal. Er zal in hem dan wel geen tiki-taka-kunstenaar schuilen, maar wat geeft dat? Hij speelde onweerstaanbaar sterk', zo werd er door de lovende Duitse pers gemeld. M<b></b>üller is op het WK 2010 buiten zinnen vlak na zijn openingsgoal in de kwartfinale tegen Argentinië (4-0). AZ-doelman Sergio Romero en Bayern-verdediger Martín Demichelis kijken hulpeloos toe. Met diezelfde ongepolijste stijl bewees Müller ook in het verleden al beslissend te kunnen zijn in wedstrijden waarin de absolute wereldtop op het veld staat. Zo was hij tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika bepalend voor het nationale team van Duitsland, dat derde werd. Müller, destijds nog net geen 21 jaar oud en pas bezig aan zijn eerste volledige seizoen als prof, groeide uit tot de meest waardevolle speler van het toernooi met vijf goals en drie assists.

Zijn prestatie op het WK destijds bleek allerminst een toevallige momentopname, want sinds Müller in 2009 zijn doorbraak beleefde onder toenmalig trainer Louis van Gaal (foto onder) was hij inmiddels al goed voor zeventig treffers in alle officiële wedstrijden voor Bayern. Alleen tijdens de vorige jaargang bleef zijn productie met elf goals enigszins achter bij die uit zijn twee eerste volledige jaren in de Beierse hoofdmacht, waarin hij totaal 38 goals maakte. Dit seizoen presteert Müller sterker dan ooit tevoren. In alle competities trof hij al twintig keer doel en omdat hij ook regelmatig treffers van zijn ploeggenoten voorbereidde is hij zowel in de Bundesliga als in de Champions League de meest waardevolle speler van Der Rekordmeister.

In competitieverband had hij met twaalf goals en tien assists van alle selectiespelers het grootste aandeel in de 23ste landstitel van Bayern. Op de algehele ranglijst van de Bundesliga hoeft hij met Robert Lewandowski (23 goals, vijf assists) en Stefan Kiessling (21 om zeven) bovendien alleen de twee beste doelpuntenmakers van Duitsland voor zich te dulden.

Ook in de Champions League blijft Müller in het spoor van de allerbesten. Na zijn rol als uitblinker tegen Barça staat hij met zeven treffers en twee assists op de vierde plaats op de MVP-lijst van dit CL-seizoen. Met Cristiano Ronaldo (elf goals en één assist), Lionel Messi (acht om twee) en Zlatan Ibrahimovic (drie om zeven) hoeft hij alleen de sterspelers van respectievelijk Real Madrid, Barcelona en Paris Saint-Germain voor zich te dulden. Dat Müller dinsdagavond uitgroeide tot man van de wedstrijd en daarmee Barça vrijwel zeker de weg naar de finale afsloot, vervulde hemzelf met vreugde. 'Dit voelt geweldig. We hebben uitstekend gespeeld. Iedereen heeft gestreden en de longen uit zijn lijf gelopen. De manier waarop we hen verslagen hebben was super. Er is nog niets beslist, maar we hadden er slechter voor kunnen staan…'

Nu Bayern met anderhalf been in de finale staat, krijgt Müller de kans om af te rekenen met het tot nu toe grootste trauma uit zijn nog korte carrière. Een jaar geleden leek hij Bayern immers te helpen aan de CL-eindzege door in de finale, nota bene in de eigen Allianz Arena voor een uitzinnige aanhang, vlak voor tijd de 1-0 te maken tegen Chelsea.

Een nog latere tegentreffer van Didier Drogba en een fatale penaltyserie voorkwamen dat de rake kopbal van Müller eremetaal opleverde (foto boven). Ervan uitgaand dat Bayern stand houdt in Barcelona kan Müller over ruim een maand (25 mei) tijdens de finale op Wembley revanche nemen voor die zure nederlaag. (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen