MVV zakt langzaam weg in moeras van ellende

Het rommelt bij MVV. De Limburgers bungelen onderin de middenmoot van de Eerste Divisie en werden in het KNVB-bekertoernooi uitgeschakeld door Spakenburg (3-1 voor de amateurs). Trainer Fuat Çapa staat bovendien onder druk en er is een schimmig spel gaande rond investeerder Mahmut Bilgic.

MVV zakt langzaam weg in moeras van ellende

De leiding van MVV heeft spelers en werknemers op het hart gedrukt zich niet negatief uit te laten over de club. Doen ze dit wel, dan wachten zware sancties, meldt De Limburger. Assistent-coach Hans Vergeer kan niet meer samenwerken met coach Çapa. Hij legde zijn functie neer en is gepromoveerd tot scout en begeleider van talent.

De armlastige club dacht met Bilgic een investeerder gevonden te hebben die MVV enigszins financiële lucht kon geven. Maar de Turkse zakenman lijkt nauwe banden te hebben met Fenerbahçe, wat volgens de statuten van de KNVB niet kan samengaan met een rol binnen MVV. De regels zeggen dat een (mede-)eigenaar van een voetbalclub niet betrokken mag zijn bij een andere betaald-voetbalorganisatie in binnen- of buitenland.

Bilgic wilde wel investeren in MVV, maar wenste dan ook zeggenschap te krijgen op bestuurlijk en technisch niveau. Voorzitter Jospeh Goumans voorspelde dat de club via de zakenman een aanzienlijke geldstroom tegemoet kon zien. Vooralsnog is daar geen sprake van, omdat eerst onderzocht moet worden in hoeverre Bilgic verbonden is aan Fenerbahçe.

Onderzoek door Voetbal International wees deze week uit dat Bilgic een belangrijke persoon is bij de Turkse topclub. Bij de transfers van de spelers Mateja Kezman, Ariel Ortega, Jay-Jay Okocha, Edu en Stephen Appiah en coach Zico naar Istanbul had de redder van MVV een groot aandeel.

Een akkoord van de Nederlandse voetbalbond heeft MVV vooralsnog niet. Dit tot woede van Bilgic. 'Ik ben net als tienduizenden anderen slechts lid van Fenerbahçe. Ik was in de race voor de functie van vice-voorzitter, maar ik heb het niet gehaald. De transfers waren een vriendendienst.'

Als Voetbal International voorzitter Goumans vraagt te reageren op het gegeven dat de KNVB meer uitleg wil over Bilgic, is het antwoord van de preses duidelijk: 'Voorlopig zeg ik helemaal niets over deze zaak.' De indruk die daarmee gewekt wordt is dat de hele zaak een verdacht tintje heeft. 'Ik ga geen poging doen die indruk weg te nemen.'

Vooralsnog blijft de KNVB bij zijn eis dat MVV meer duidelijkheid moet verschaffen over de rol van Bilgic. Goumans heeft toegezegd een en ander verder uit te werken. Tot die tijd moet de club proberen de magere positie op de ranglijst (veertiende) te verbeteren, de wonden likken van het echec in het bekertoernooi en moet het gerommel binnen de selectie het hoofd geboden worden. Aanvoerder Ole Tobiasen is naar de tribune verwezen, zodat hij zijn rust kan pakken. Vormgever Christian Brüls zit mokkend op de bank.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen