NAC Breda heeft vier miljoen euro nodig om te overleven

NAC heeft op korte termijn vier miljoen euro nodig om te overleven. Alleen met die investering kan de club structureel gezond worden. Dat bevestigen bronnen rondom de Brabantse club, die een negatief eigen vermogen heeft van twaalf miljoen.

NAC Breda heeft vier miljoen euro nodig om te overleven

NAC zal het geld lenen van de groep financiers, waar al een bedrag van zeven miljoen aan achtergestelde leningen staat geparkeerd. ‘'Ik ontken niet dat we in gesprek zijn met de financiers'’, reageert algemeen directeur a.i Justin Goetzee. ‘'Maar op de hoogte van de bedragen en inhoud van de plannen reageer ik niet. Het klopt dat lenen van geld om je liquiditeit te versterken een optie is, maar er zijn meer scenario’'s denkbaar om de continuïteit van NAC op lange termijn te waarborgen.'’

Het is de bedoeling dat de achtergestelde lening wordt omgezet in een aandelenplan. Dat was ‘het proces’, waar Goetzee onlangs al op doelde in gesprek met Voetbal International.

Deze week zal NAC Breda officieel bekend maken dat het over vorig seizoen een winst heeft geboekt van circa dertigduizend euro, vooral dankzij de transferinkomsten en tv-gelden. Maar dat is slechts een façade van de werkelijke stand van zaken binnen de muren van het Rat Verlegh Stadion. Er zijn structureel te hoge kosten en te weinig (commerciële) inkomsten. In totaal moet er vier miljoen op tafel komen om direct de liquiditeitspositie te verbeteren en op middellange termijn financiële rust te creëren.

Dun ijs
Op de commerciële begroting heeft NAC dit seizoen een achterstand van 1,2 miljoen euro. In principe betekent dit dat de club de komende jaren opnieuw fors moet bezuinigen op organisatie en spelersbudget. Maar Goetzee gaf onlangs al aan dat dit wat hem betreft niet kan. ‘'Het risico van nóg steviger aan de knoppen draaien, is namelijk dat je helemaal op dun ijs gaat lopen. De afgelopen tien jaar zijn alle bruidsschatten wel zo'’n beetje verkocht (stadion, velden, horeca, etc.) en er is een schuld van twaalf miljoen. NAC staat in alle opzichten met de rug tegen de muur. Het is geen vanzelfsprekendheid dat de club een degradatie overleeft'’, zei hij.

Komend seizoen kan NAC nog teren op de opbrengst van de transfers van Nemanja Gudelj (naar AZ) en Eric Botteghin (FC Groningen) van bijna drie miljoen euro. Acht ton van dat bedrag wordt dit en komend jaar benut om niet te hoeven tornen aan het spelersbudget (3,8 miljoen euro). Het overige deel is bijna al volledig besteed om andere tegenvallers (met name op commercieel gebied) te compenseren.

Overname
Om die reden zijn er opnieuw miljoenen nodig. Onder het motto ‘wie betaalt bepaalt’ stellen de financiers echter stevige eisen. Zo zijn de geldschieters de afgelopen jaren niet gelukkig geweest met de directeuren die zijn benoemd. Stefaan Eskes mislukte volledig bij NAC, terwijl ook diens voorganger Ed Busselaar niet op de volledige steun kon rekenen van de machtige groepering. Ze willen nu een doorslaggevende stem in de formatie van de organisatie. Het draagvlak voor Goetzee is onder de financiers groot, alleen is de Bredanaar zelf voorlopig nog afwachtend.

Het aandelenplan moet extra geld genereren. Een externe overname is evenmin uitgesloten. Er wordt door de financiers gesproken met een Nederlandse kandidaat die belangstelling heeft een groot deel van de aandelen over te nemen. In de statuten staat weliswaar dat een buitenstaander nooit het alleenrecht mag krijgen bij NAC, maar een minderheidsbelang behoort wel tot de mogelijkheden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen