NAC eert Poolse bevrijders van Breda op nieuwe shirts

Reacties

NAC Breda heeft ruimte gemaakt voor een eerbetoon aan de Poolse bevrijders van de stad op de nieuwe shirts voor het komende seizoen. De shirts werden donderdag gepresenteerd door de naar de Eredivisie gepromoveerde club.

NAC eert Poolse bevrijders van Breda op nieuwe shirts
© Pro Shots

Op het thuisshirt prijkt een dankwoord (in het Nederlands en het Pools) aan de soldaten die Breda in oktober 1944 bevrijdden van het nazi-regime, alsmede een in memoriam voor de Polen die de hoogste prijs moesten betalen voor hun moed. Achterop prijkt een bijzonder logo: de Bredase en de Poolse vlag worden vermengd, met het logo van de Eerste Poolse Pantserdivisie eromheen. Erboven prijkt het woord 'dziekuje', Pools voor 'bedankt'.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op het uitshirt krijgen de strijdkrachten letterlijk een gezicht: er staan soldaten op afgebeeld. Ook hier zien we een samensmelting van het nationale Poolse wapen en de Bredase vlag: de adelaar en de drie Andreaskruizen zijn samengesmolten. Nadat Zuid-Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was van de nazi's, volgde voor de rest van het land nog de Hongerwinter alvorens in mei 1945 de rest van het Nederlandse vasteland zijn vrijheid terugkreeg.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.