NAC stunt met zege op Ajax bij Eredivisie-rentree in kolkend Breda

NAC Breda heeft zondag in zijn eerste thuiswedstrijd terug in de Eredivisie voor een enorme stunt gezorgd: Ajax ging in blessuretijd over de knie in een werkelijk uitzinnig Rat Verlegh Stadion. Een rake kopbal van Jan Van den Bergh velde de Amsterdammers.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 1
Ajax
Ajax

NAC, gesteund door het felle thuispubliek, probeerde vanaf de eerste minuut het surplus aan kwaliteit aan Amsterdamse zijde te compenseren met fel voetbal. Toch kwamen er kansen, de grootste viel voor Brian Brobbey. De spits zag zijn poging geblokt door een Brabantse verdediger. Een zeer sterk gewijzigd Ajax, als gevolg van het slopende donderdagse duel met Panathinaikos, had domweg grote moeite met NAC, dat zijn eerste Eredivisie-thuiswedstrijd in ruim vijf jaar speelde.

Sterker nog: Ajax stichtte behalve die kans voor Brobbey en een mooie vrije trap van Branco van den Boomen eigenlijk geen gevaar tegen een gedisciplineerde tegenstander. NAC zelf ook niet, maar niemand in het Rat Verlegh Stadion die daar om maalde. Vijf minuten na rust ging het een paar tellen helemaal los in Breda: Van den Bergh opende de score uit een vrije trap. Een vlagsignaal torpedeerde het spontane carnaval: de Belg stond nipt buitenspel.

Ajax-trainer Francesco Farioli wilde het na de pauze nog even aanzien, maar zijn ploeg speelde ook in de eerste fase van de tweede helft niks klaar. De Italiaanse coach wisselde meteen drie keer: Kenneth Taylor, Kian Fitz-Jim en Steven Berghuis kwamen voor Kristian Hlynsson, Bertrand Traoré en Branco van den Boomen. Amper stond het trio in het veld, of Breda vloog in de fik. Mika Godts werd van de bal gezet, de Ajax-defensie stond helemaal verkeerd en Matthew Garbett klopte Remko Pasveer: 1-0 voor NAC.

Verdedigen was tot dan toe de belangrijkste taak voor NAC geweest. Na de goal werd het hun enige taak. Godts leek op weg om zijn lichtzinnigheid bij de 1-0 meteen recht te zetten toen Cherrion Valerius ingreep met een uitstekend getimede tackle. Hij vierde het alsof hij zonet 2-0 had gemaakt. Vijf minuten later was er heel even geen geel-zwart lichaamsdeel om een bal te blokken. Een uitstekende corner van Steven Berghuis vond Jorrel Hato, die vogelvrij binnen kon koppen: 1-1.

Het Rat Verlegh Stadion stelde zich in op een Mokums offensief, maar na 'erop' lukte 'erover' niet: de wedstrijd leek in het laatste deel sterk op de eerste helft. Ajax was zelden bij machte om het hechte blok van NAC te ontregelen. De acht minuten blessuretijd werden door het thuispubliek met de nodige vrees onthaald. Die bleek ongegrond.

Boy Kemper versierde een vrije trap na onhandig inkomen van Anton Gaaei. Opnieuw kon Van Den Bergh binnenkoppen. De VAR keek nog wel even, maar deze keer was er niets mis met het doelpunt van de Belg. Het geruststellende signaal van arbiter Dennis Higler stortte de negentienduizend fans in een volledig geluksdelirium. Ajax kon in de resterende tijd niets meer uitrichten en verloor zo voor het eerst sinds 2008 in Breda.

NAC vervolgt de competitie volgende week met opnieuw een thuiswedstrijd, dan komt FC Utrecht op bezoek. Ajax speelt donderdag in de Europa League bij Jagiellonia. Duidelijk werd deze week in elk geval dat Farioli nog een hoop werk te verrichten heeft in de hoofdstad.