Nederland concurreert met 31 landen voor EK 2020
Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA heeft de lijst met kandidaat-speelsteden voor de speciale editie van het Europees Kampioenschap in 2020 bekend gemaakt. Nederland strijdt met 31 andere lidstaten om een van de dertien gastlanden te worden.
UEFA-voorzitter Michel Platini wil ter ere van de zestigste verjaardag van het EK, dat in 1960 voor het eerst werd gehouden, afwijken van het vaste stramien dat één land de Europese eindronde voor landenteams organiseert. De voormalige Franse spelmaker, zelf Europees kampioen met Frankrijk in 1984, is dan ook verheugd dat zijn plan zoveel respons krijgt.
'We zijn enorm trots dat er zo veel belangstelling is. Meer dan de helft van onze leden wil wedstrijden organiseren tijdens het EK 2020. De eindronde zal een fantastische voetbalfeest worden, verspreid over het gehele continent. Deze jubileumeditie zal echt speciaal worden, doordat het toernooi voor alle voetbalfans in Europa binnen handbereik komt.'
Amsterdam vormt met De Arena, die mogelijk wordt uitgebreid tot een capaciteit van 57 duizend toeschouwers, het Nederlandse bid voor het EK 2020. In totaal zullen dertien van de 32 kandidaten een wedstrijdpakket van de UEFA krijgen toebedeeld. De Arena komt in aanmerking voor een pakket met drie groepsduels en één wedstrijd in de knock-outfase.
Het pakket met de halve finales en de finale lijkt buiten het bereik van Nederland te liggen. Alleen kandidaat-steden met een stadion dat minimaal zeventigduizend fans kan herbergen komen daarvoor in aanmerking. Landen kunnen voor een pakket met groepsduels een andere stad voordragen dan voor het finalepakket.
De deadline voor het inleveren van een definitief bid ligt op 25 april 2014. Tot die datum kunnen landen hun bid, en dus ook hun beoogde speelstad, nog wijzigen. Exact vijf maanden later, op 25 september 2014, maakt de UEFA de dertien speelsteden voor het EK 2020, de zestiende editie van de Europese eindronde, bekend.
De 32 kandidaten voor het EK 2020:
Armenië (Yerevan), Azerbeidzjan (Baku), België (Brussel), Bulgarije (Sofia), Denemarken (Kopenhagen), Duitsland (München), Engeland (Londen), Finland (Helsinki), Frankrijk (Lyon), Griekenland (Athene), Hongarije (Boedapest), Ierland (Dublin), Israël (Jeruzalem), Italië (Rome/Milaan), Kazachstan (Astana), Kroatië (Zagreb), Macedonië (Skopje), Nederland (Amsterdam), Polen (Warschau/Chorzów), Portugal (Lissabon/Porto),Roemenië (Boekarest), Rusland (Sint-Petersburg), Schotland (Glasgow), Servië (Belgrado), Spanje (Madrid/Barcelona/ Bilbao/Valencia), Tsjechië (Praag), Turkije (Istanbul), Oekraïne (Kiev/Donetsk), Wales (Cardiff), Wit-Rusland (Minsk), Zweden (Solna) en Zwitzerland (Basel).