'Nederland is nu al te klein voor Suárez'
Ron Jans had het me al eerder voorspeld. De hele wereld viel over Luis Suárez (21, foto) en zijn misselijkmakende schwalbes heen en zijn eigen trainer Marco van Basten dreigde met boetes en indringende gesprekken.
'Let maar op, dat doet hem helemaal niets', voorspelde Jans. 'Luis gaat gewoon zijn eigen gang. En hij komt er ook gewoon uit als overwinnaar.' Die onverstoorbaarheid is een eigenschap die hoort bij topspelers en ik moest er de afgelopen weken regelmatig aan denken toen ik Suárez zag spelen. De Uruguayaan had weliswaar flauwtjes beterschap beloofd, maar ging daarna stug verder met waar hij zo goed in is. Op 17 december ging hij tegen Slavia Praag, al met een gele kaart op zak, in de blessuretijd met een fopduik naar de grond en benutte zelf de penalty die voor 2-2 zorgde.
In Amsterdam volgde geen reactie meer. Misschien omdat een schwalbe tegen een buitenlandse club plotseling weer wel mag, maar misschien ook omdat zo langzamerhand duidelijk begint te worden dat Suárez zelf wel uitmaakt wat goed voor hem is. Hij is inmiddels ook in de positie om zich zo op te stellen. Ajax is halverwege de competitie en Suárez kwam in totaal in 24 bindende wedstrijden (competitie, UEFA Cup en KNVB-beker) in actie. Daarin maakte hij vijftien doelpunten en had hij twaalf assists. Dat is een ongelooflijk aantal, mede omdat Suárez meestal ook nog aan de rechterflank geposteerd stond.
Van Basten heeft behoorlijk moeten wennen aan Suárez, het is een publiek geheim dat hij in het begin eigenlijk niet wist wat hij met hem aanmoest. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Suárez heeft altijd de blik naar beneden, passeert via de kluts. Die grillig ogende stijl is echter slechts een rookgordijn. Suárez heeft wel degelijk een eigen passeerstijl. Hij speelt de bal bewust op het standbeen van de verdediger
en worstelt zich vervolgens langs de tegenstander. De Uruguayaan gebruikt zijn lichaam uiterst sluw en is een meester in het lijf-aan-lijf-gevecht. Suárez heeft met 1 meter 81 een gemiddelde lengte maar is toch uiterst gevaarlijk met het hoofd. Dat heeft niets te maken met een enorme sprongkracht maar vooral met zijn beweeglijkheid. Hij is voortdurend onderweg, zijn uithoudingsvermogen is uitstekend. Hij kijkt bovendien wel degelijk om zich heen.
Wanneer de Zuid-Amerikaan wordt aangespeeld heeft hij in meer dan vijftig procent van de gevallen slechts een of twee balcontacten nodig om voor een voortzetting te kiezen. Suárez heeft dus al voordat hij de bal krijgt zijn keuze gemaakt. Bovendien is hij in Amsterdam de speler met de meeste assists. Afgelopen zondag tegen ADO Den Haag voegde hij er zelfs drie aan zijn totaal toe. In de meeste gevallen kiest Suárez in zijn voortzetting voor de voorwaartse richting in plaats van het balletje terug of breed. Het is het bewijs dat hij altijd de blik naar voren heeft gericht.
Afgelopen zondag nam Ajax afscheid van Klaas-Jan Huntelaar en Van Basten sprak de hoop uit dat de club nu eindelijk zijn selectie een beetje bij elkaar kan houden. Het is niet moeilijk te voorspellen dat de meeste belangstelling van alle scouts en clubs zal uitgaan naar Suárez die bij 27 treffers betrokken was in de 24 duels die hij meespeelde. De aanvaller wordt volgende maand pas 22 en ontwikkelt zich nog iedere wedstrijd. De Eredivisie is nu al te klein voor Suárez.
Taco van den Velde