Nederland opleidingsland: waarom we deze week verhalen maken over dit thema

Reacties

Waarom duikt VI komende week dieper in het thema opleiden met een themanummer en extra verhalen op onze digitale kanalen? Peter Wekking en Pieter Zwart geven uitleg in het wekelijkse hoofdredactioneel commentaar dat hieronder te lezen valt.

Nederland opleidingsland: waarom we deze week verhalen maken over dit thema

Valt er genoeg te schrijven over voetbal zonder dat er wedstrijden gespeeld worden? Afgelopen week heeft ons geleerd dat het antwoord daarop een volmondig ja is. We hebben flink moeten passen en meten om alle verhalen die wij wilden vertellen over het opleiden van talent in Nederland in één nummer te krijgen. De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zijn opleidingscompetities voor de top en dus liggen interessante thema’s en personen voor het oprapen.

Zo wilden we graag de werkwijze in de opleiding van alle zeventien Eredivisie-clubs uitlichten. Waarom geen achttien? Omdat RKC Waalwijk een unicum blijkt als club zonder jeugdopleiding. In Noord-Brabant is er veel concurrentie tussen de clubs en de ervaring leerde dat RKC Waalwijk de beste talenten toch nooit behouden konden worden. Vanuit het uitgangspunt: je moet het goed doen of niet, werd een alternatieve constructie uitgedacht. De opleiding van RKC begint nu met de beloften, die uitkomen in de reservecompetitie.

Dat inzicht over de bewuste keuze van RKC om geen opleiding meer te hebben, is niet het enige wat we naar boven kregen in onze tocht door Nederland opleidingsland. We spraken met Fred Rutten, Bert van Marwijk, Erik ten Hag, Henk ten Cate en Foppe de Haan over de vraag wat er de afgelopen jaren veranderd is in onze opleidingen. We interviewden Wim Jonk en Ruben Jongkind over de opleidingsfilosofie van Johan Cruijff. We doken in de kwestie wat er gebeurd is met de Wiel Coerver-methode. We keken hoe clubs omgaan met buitenlandse talenten (spoiler: vaak worden ze aan hun lot overgelaten). We onderzochten waar tieners in de Eredivisie de meeste kansen krijgen en hoe verstandig het is om als talent te verhuizen naar een buitenlandse topclub. Ook interessant: hoe gaan talenten als Xavi Simons om met de extreme verwachtingen? We maakten een verhaal over Athletic de Bilbao, dat het opleiden van Basken tot kunst heeft verheven.

In combinatie met stukken over de duurste Nederlanders ooit en een overzicht van alle Nederlandse voetballers in het buitenland ontstaat een compleet beeld over hoe we ervoor staan als opleidingsland. Wat ons betreft is dit eerste themanummer daarmee voor herhaling vatbaar. We horen na het lezen graag of jullie daar hetzelfde over denken.

We hebben de verhalen uit dit themanummer digitaal gebundeld in een combinatie, samen met eerdere stukken over opleiden die we daarin opnieuw onder de aandacht brengen. Is er nog een onderwerp dat jullie missen? Dan besteden we daar – wanneer haalbaar - deze week graag aandacht aan op VI PRO. Laat jullie suggesties hieronder weten in de comments.

De cover van de nieuwe VI.
De cover van de nieuwe VI.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.