Nederland weert zich kranig in spannende coëfficiënten-strijd met Portugal

Reacties

Nederland heeft al met al een redelijke coëfficiëntenweek achter de rug. De nummer zes van de ranking heeft wel de pech dat concurrent Portugal een topseizoen beleeft.

Nederland weert zich kranig in spannende coëfficiënten-strijd met Portugal
© Pro Shots

Nederland triomfeerde deze week alleen met Feyenoord. Gelijke spelen waren er voor PSV (in de coëfficiëntenkraker tegen Sporting Portugal), Ajax en FC Twente. AZ leed als enige een nederlaag. Deze reeks leverde een coëfficiënt van 0,83 punt op.

Portugal presteerde vooral woensdag prima met overwinningen van Benfica in de Champions League en Vitória Guimarães in de Conference League nadat Sporting Portugal dinsdag dus gelijkspeelde tegen PSV. Donderdag ging Braga in de Europa League onderuit en speelde FC Porto in een spektakelstuk gelijk tegen Manchester United. De Primeira Liga pakte een coëfficiënt van 1,2 punt.

Veelzeggend voor de Portugese vorm is dat geen enkel land dit seizoen zoveel punten heeft veroverd. Op de jaarranglijst staat Nederland twaalfde. Toch is de marge in de cyclus 2019-24 nog altijd vrij groot: zo'n 3,5 punt.

De belangen zijn even groot als duidelijk: het land dat na dit seizoen zesde staat op de bekende vijfjaarsranking, mag in het seizoen 2026/27 met minimaal twee clubs acte de présence geven in de hoofdfase van de Champions League. Bovendien gaat de nummer drie van die competitie dan de voorrondes in. De nummer zeven vaardigt alleen de landskampioen rechtstreeks af aan het miljardenbal.

Nederland mag volgend seizoen sowieso twee clubs inschrijven voor de Champions League: de ticketverdeling voor 2025/26 staat immers al vast.

Coëfficiëntenlijst per 3 oktober 2024:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.