Nederland ziet Portugal ondanks magische woensdag opnieuw inlopen

Reacties

Alleen al door de overwinning van Feyenoord op Benfica is de coëfficiëntenweek van Nederland geslaagd te noemen. Desondanks liep Portugal opnieuw in. We maken de balans op na de derde Europese speelronde.

Nederland ziet Portugal ondanks magische woensdag opnieuw inlopen
© Pro Shots

De Eredivisie-delegatie wachtte op papier een zware week, maar de oogst van vijf punten (twee keer twee punten voor een zege en eentje voor een gelijkspel) mag er zijn, ondanks de verliesbeurten van AZ en FC Twente van donderdag. Gedeeld door zes (vanwege het aantal clubs bij de start van dit seizoen) betekent dat een weekcoëfficiënt van 0,83. Portugal kwam tot een coëfficiënt van 1,2 punt. De Primeira Liga hoeft elk resultaat slechts door vijf te delen, wat toch scheelt.

Het verlies van Benfica was pijnlijk voor de Primeira Liga en ook de thuisnederlaag van Sporting Braga van woensdag tegen Bodø/Glimt in de Europa League kwam hard aan. Daarentegen waren er deze speelronde zeges voor Sporting Portugal, FC Porto en Vitória Guimarães in respectievelijk de Champions League, Europa League en Conference League.

Het is dus zuur dat Portugal ondanks de perfecte woensdag alsnog zijn achterstand iets terugbracht, maar gezien de zwaarte van het programma had de schade voor de Eredivisie misschien nog groter kunnen zijn.

Zo koestert nummer zes Nederland een voorsprong van ruim drie punten op Portugal. Houdt de Eredivisie die marge intact, dan mogen er ook in het seizoen 2026/27 minimaal twee teams rechtstreeks de Champions League in.

Vrijdag staan we op VI PRO uitgebreider stil bij de situatie op de UEFA-coëfficiëntenlijst.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.