Nederlanders in Newcastle: een wisselend succes
De entree van Georginio Wijnaldum bij Newcastle United vergroot de Nederlandse enclave op het luidruchtige St. James' Park. Manager Steve McClaren beschikt over vijf Nederlanders.
Newcastle blijkt de laatste jaren een steeds populairdere werklocatie voor Nederlandse voetballers. Diverse landgenoten gingen Wijnaldum voor en maakten de overtocht naar The Magpies. Het verblijf van de eerste Nederlanders was over het algemeen geen groot succes. De huidige Newcastle-landgenoten lijken aardig geacclimatiseerd.
Frans Koenen was de eerste Nederlander op de loonlijst van de viervoudige kampioen van Engeland. De middenvelder kwam in 1980 over van NEC en speelde dertien wedstrijden op het tweede niveau voor de Engelsen. Ook John Karelse heeft waarschijnlijk geen prominente plaats in het geheugen van de Newcastle-supporters. De sluitpost stond tussen 1999 en 2003 onder contract bij de Premier League-club, maar kwam slechts drie keer in actie.
De periode van Ruud Gullit als trainer van Newcastle United past perfect in de veelbewogen clubhistorie. De illustere aanvaller van weleer stond in het seizoen 1998/99 aan het roer op St James' Park, maar wist het slechts een jaar vol te houden aan de Engelse kust. 'Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor de resultaten, maar de pesterijen van de media zijn ook een reden. Ze zijn mijn privéleven binnengedrongen', verklaarde Gullit tegenover The Guardian bij zijn afscheid. De vele botsingen met clubicoon Alan Shearer hielpen ook niet mee.
Brian Pinas verliet in 1997 de jeugdopleiding van Feyenoord en verkaste naar Newcastle United. Het overzeese avontuur was van korte duur, een seizoen later bewandelde de buitenspeler de omgekeerde weg. In 2004 koos Kluivert na zijn succesperiode bij Barcelona voor een dienstverband bij de volksclub. Ook hij bleef Newcastle niet lang trouw: na een jaar keerde de aanvaller terug naar de zon. Valencia was de bestemming.
Newcastle United heeft in de clubgeschiedenis tweemaal gebruik gemaakt van de diensten van een Nederlandse huurling. Patrick van Aanholt deed in het seizoen 2009/10 een maand ervaring op bij de nieuwe werkgever van Wijnaldum. Tegenwoordig komt de linksback voor buurman Sunderland uit. Luuk de Jong werd begin 2014 door Borussia Mönchengladbach een half jaar uitgeleend aan Newcastle United. De spits kwam in twaalf wedstrijden niet tot scoren voor zijn tijdelijke club.
Nederlands lijkt achter Engels en Frans de derde voertaal in de kleedkamer van manager McClaren, die gedurende twee periodes in de Eredivisie actief was bij FC Twente. Met Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita, Siem de Jong en Wijnaldum zal de Nederlandse inbreng komend seizoen niet gering zijn.
Krul (27), al tien jaar bij de club op de loonlijst, bewees zich al bij vlagen als een van betere keepers in de Premier League, terwijl Janmaat (25) na een seizoen al wordt genoemd om in de toekomst de aanvoerdersband over te nemen van Fabio Coloccini. Anita (26) speelde wel regelmatig de afgelopen drie jaar, maar heeft nog niet zijn vaste stek in het elftal bemachtigd. De Jong (26) miste door blessures vrijwel zijn gehele debuutseizoen en hoopt zich net als Wijnaldum dit jaar als aanwinst voor het Engelse voetbal te presenteren aan het Engelse publiek. (Bas van den Hoven)
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login