Nederlandse invloeden laten zich gelden: Shakhtar aan de stamppot
De keuken van Oekraïne mag dan niet wereldwijd vermaard zijn zoals die van enkele andere Europese landen, reken maar dat de voetbalmiljonairs van Shakhtar Donetsk dagelijks culinair in de watten gelegd worden. De chef-kok van de club hielp nu een handje bij het bereiden van iets heel anders: een klassieke boerenkoolstamppot. Met worst, uiteraard.
Dat gebeurde op initiatief van de twee Nederlandse assistent-trainers bij de club, Chris van der Weerden en Jeroen Schepens. Te zien is hoe chef-kok Tosic de kool in stukken snijdt, een stuk spek in reepjes hakt en toevoegt aan een grote pan aardappels. Daarna gaat er een grote rookworst bovenop, en de drie heren vieren hun voorbereidingen met een glas rode wijn.
De hitte doet zijn werk, en het eindresultaat ziet er inderdaad uit zoals het typisch Hollandse wintergerecht. 'Het lijkt een beetje op een taart', verklaart Van der Weerden aan de Shakhtar-speler die hij het opdient. 'Dit is perfect', verklaart de voetballer nadat hij een hap heeft genomen van de stamppot, uiteraard met een kuiltje voor de jus en omringd door plakjes rookworst.
😍 Getting acquainted with Dutch cuisine! 🇳🇱 Cooking a stamppot with smoked sausage 👨🍳
— FC SHAKHTAR ENGLISH (@FCShakhtar_eng) April 24, 2024
👨🍳 #Shakhtar assistant head coaches Chris van der Weerden and Jeroen Schepens cooked Boerenkool #stamppot met worst together with chef Ljubomir Tosic.
pic.twitter.com/UAqk5OFiiI
Ook een paar andere spelers van Shakhtar zetten hun liefste gezichten op voor de camera. Toch kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat ze hopen dat het social media-team van de Oekraïense grootmacht de volgende keer aan het grote Braziliaanse contigent binnen de club vraagt om iets lekkers uit hun land klaar te maken.
Behalve de Hollandse pot promoten in Oekraïne, doet de Nederlandse staf rondom Marino Pusic er ook het nodige voetbalwerk. VI sprak Pusic daar een paar maanden geleden over:
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login