Newcastle United bijt tanden stuk op voortreffelijke Verbruggen

In de strijd der Engelse subtoppers heeft Brighton & Hove Albion zaterdag afgerekend met Newcastle United. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan Bart Verbruggen, die in het uiterste noorden van het land een geweldige wedstrijd keepte.

Newcastle United
0 - 1
Brighton & Hove Albion

Door een overwinning op Tottenham Hotspur ging Brighton met een goed gevoel de interlandperiode in. Voor de Nederlanders in Engelse dienst viel er weinig te vieren, want het Nederlands elftal speelde gelijk tegen Hongarije en verloor van Duitsland. Met Verbruggen en Joël Veltman stonden twee landgenoten in de basis op St. James' Park. Jan Paul van Hecke en Mats Wieffer begonnen op de bank.

Verbruggen keepte een uitstekende wedstrijd tegen Newcastle United, dat het maar niet voor elkaar kreeg de 22-jarige doelman te passeren. Aan de andere kant sloeg Danny Welbeck genadeloos toe. Op aangeven van Georginio Rutter zorgde de 33-jarige aanvaller tien minuten voor rust voor de voorsprong van de bezoekers.

Ook na de pauze bleven de spelers van Newcastle United stuiten op Verbruggen, die de wedstrijd afsloot met een clean sheet. Door de overwinning klimt Brighton naar de vijfde plaats in de Premier League. Newcastle blijft steken op de achtste plaats.

Fulham
Fulham
1 - 3
Aston Villa
Aston Villa

De middag begon goed voor Fulham. Raúl Jiménez opende in de vijfde minuut de score, maar de voorsprong van The Cottagers zou niet lang standhouden. Door een doelpunt van Morgan Rogers kwam Aston Villa binnen de kortste keren op gelijke hoogte. Andres Pereira kreeg een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong van Fulham weer te herstellen, maar de Braziliaan faalde vanaf elf meter.

Daarna liep Villa weg. Nog net binnen het uur maakte Ollie Watkins de 1-2. Omdat Joachim Andersen (ex-FC Twente) een rode kaart kreeg, moest Fulham tot overmaat van ramp met tien man verder. Dat bleek niet bol te werken voor de thuisclub. Met een eigen doelpunt zorgde Issa Diop voor de beslissing (1-3). In de extra tijd kreeg ook Villa-speler Jaden Philogene een rode kaart. Ian Maatsen kreeg geen speeltijd op Craven Cottage.

Southampton
Southampton
2 - 3
Leicester City

Southampton leek op weg naar de eerste zege van het seizoen, maar Leicester City toonde veerkracht op in het St. Mary's Stadium. Doelpunten van Cameron Archer en Joe Aribo bezorgden The Saints aanvankelijk een comfortabele marge. Facundo Buonanotte (afgelopen zomer nog begeerd door Feyenoord) en good old Jamie Vardy brachten Leicester weer op gelijke hoogte met het tiental van Southampton, dat tussendoor Ryan Fraser verloor door een rode kaart.

Met hangen en wurgen leek de thuisploeg uiteindelijk een puntje over te houden aan de ontmoeting met de medepromovendus, maar zelfs dat zat er niet in. In de achtste minuut van de extra tijd (!) kroonde Jordan Ayew zich tot matchwinner. Op aangeven van Harry Winks zorgde de routinier alsnog voor een overwinning van Leicester.

Klik eerst op de tekst boven de video om het doelpunt van Ayew te bekijken

Ipswich Town
0 - 2
Everton
Everton

Everton boekte op Portman Road een belangrijke zege in de strijd om handhaving. Dat ging ten koste van Ipswich Town. Iliman Ndiaye en Michael Keane zorgen nog voor rust voor de beslissing. The Toffees zijn inmiddels vier wedstrijden zonder nederlaag, terwijl Ipswich nog altijd op de eerste overwinning wacht sinds de terugkeer in de Premier League.