Nog wachten op eerste bonus: zoveel heeft PSV verdiend in de CL

Reacties

Door de nederlaag bij Juventus moet PSV nog even wachten op zijn eerste prestatie gerelateerde premie in de vernieuwde Champions League. Hoe ziet de (potentiële) inkomstenstroom van de Eindhovenaren in het elitetoernooi eruit?

Nog wachten op eerste bonus: zoveel heeft PSV verdiend in de CL
© Pro Shots
Juventus
Juventus
3 - 1
PSV
PSV

Ten eerste krijgen alle 36 clubs in de hoofdfase een startpremie van 18,62 miljoen euro. Verder zijn er drie andere inkomstenbronnen: de prestatiebonussen, de recette en de zogeheten value pillar. Dit laatste element is een combinatie van de eerder gehanteerde coëfficiëntenpremie (de revenuen op basis van prestaties uit het verleden) en de market pool-uitkering (de inkomsten via uitzendrechten).

Je zou dit onderdeel een marktwaardepremie kunnen noemen. Deze komt tot stand via een vrij ingewikkelde formule, op basis waarvan een schaduwranglijst van 36 teams wordt gemaakt. Hoe hoger een club daarop staat, hoe hoger de premie. Deze ranking is niet officieel bekendgemaakt door de UEFA. Mede op basis van de afgelopen jaren kunnen we de inschatting maken dat PSV tussen de zestien en achttien miljoen toucheert via de value pillar.

Ten opzichte van de afgelopen seizoenen is het systeem dus veranderd. Het uit te keren bedrag per punt is gedaald (van negen naar zeven ton), maar nieuw is dat de UEFA beloont op basis van de eindstand in de hoofdfase. De winnaar van de eerste fase krijgt bijvoorbeeld 9,9 miljoen euro. De hekkensluiter pakt 275.000 euro.

Verder zijn er nog bonussen. De nummers één tot en met acht van de tabel kunnen twee miljoen euro tegemoet zien en de nummers negen tot en met zestien één miljoen euro. Uiteraard zijn er ook per ronde in de knock-outfase premies te verdienen: één miljoen euro voor de tussenronde, elf miljoen euro voor de achtste finale, 12,5 miljoen euro voor de kwartfinale, vijftien miljoen euro voor de halve eindstrijd en 18,5 miljoen euro voor de finale. De winnaar krijgt er nog eens 6,5 miljoen euro bovenop.

Dan is er natuurlijk nog de recette. PSV is verzekerd van vier thuiswedstrijden in de eerste fase. Het telkens uitverkochte Philips Stadion zal de club in totaal circa zeven miljoen euro opleveren.

Champions League-gelden PSV:

Onderdeel Bedrag (miljoen euro)
Startpremie 18,62
Prestaties 0,275*
Value pillar 16-18**
Recette 7
Totaal 41,895-43,895

*Het minimale bedrag (het prijzengeld voor de nummer 36 in de tabel)
**Schatting, bedrag nog niet officieel bekend

VI's Tom Knipping legt uitgebreid uit hoeveel PSV en Feyenoord kunnen verdienen in de nieuwe Champions League:

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.