Ô Monstro (39) imponeert in Brazilië: 'Heb dit shirt zestien jaar niet gedragen'

Reacties

Thiago Silva maakt grote indruk bij zijn rentree in Brazilië. De 39-jarige verdediger is teruggekeerd bij de club die hem als jonkie afwees, een herkansing gaf na een stroeve start in Europa en deze zomer opnieuw in de armen sloot: Fluminense.

Ô Monstro (39) imponeert in Brazilië: 'Heb dit shirt zestien jaar niet gedragen'

Ô Monstro, zoals hij in Brazilië wordt genoemd, leefde als een kleine jongen toe naar zijn terugkeer in het mythische Maracanã. Daar speelde Fluminense, gedeeld hekkensluiter, afgelopen nacht tegen regerend kampioen Palmeiras.

'Ik wacht vol spanning op dit moment', zei de routinier vooraf op een persconferentie, 'maar ik heb er vertrouwen in. Hoe ik precies met de situatie om zal gaan, weet ik eerlijk gezegd nog niet. Maar ik ben natuurlijk wat volwassener (dan zijn laatste wedstrijd in Maracanã) en meer ervaren.'

Dat was te zien. Silva speelde de hele wedstrijd sterk, net als tijdens zijn debuut op bezoek bij Cuiabá-MT afgelopen maandag. 'Het was niet makkelijk, want we speelden drie dagen geleden nog', zei hij na afloop van de tweede zege op rij voor Fluminense, dat voor zijn komst stijf onderaan stond en zestien wedstrijden op rij een goal had geïncasseerd.

Met Thiago Silva won de ploeg twee keer met 1-0. Tegen kampioen Palmeiras kwam Real Madrid-legende Marcelo (36) na rust het veld in. De twee speelden voor het eerst samen sinds 12 november 2006, vlak voordat de linksback naar de Spaanse hoofdstad vertrok.

Na 589 wedstrijden en 31 prijzen in dienst van Paris Saint-Germain, Chelsea en AC Milan was ook voor Thiago Silva de tijd gekomen om terug te keren naar Brazilië. Naar dezelfde plek waar Silva op zijn tweeëntwintigste gedesillusioneerd onderdak vond na zijn eerste uitstapje naar Europa.

Als speler van FC Porto had Silva steken in zijn borst gekregen, wat na zijn transfer naar Dynamo Moskou tuberculose bleek te zijn. Zes maanden bracht Silva als begin twintiger in een Russisch ziekenhuis door, onder erbarmelijke omstandigheden. Hij had een kamertje waarin hij op bed zijn handen kon wassen, zo klein was het, en waarin hij zijn behoeftes in een gat in de grond moest doen. Als hij twee weken later in het ziekenhuis zou zijn opgenomen, had hij het waarschijnlijk niet overleefd. De verdediger wilde zijn carrière beëindigen, maar zijn moeder overtuigde hem niet op te geven.

Silva kreeg een kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Zijn trainer uit Moskou, Ivo Worttmann, nam hem mee naar Fluminense. In het Maracanãgroeide Silva uit tot een van de beste verdedigers van Brazilië, bij de club die hem op zijn twintigste – toen als middenvelder – net als andere grootmachten uit zijn vaderland nog had afgewezen. AC Milan kocht hem, de rest is geschiedenis.

'Dit was een speciale dag voor mij', zei de aanvoerder deze donderdag na afloop van de stunt tegen Palmeiras in het Maracanã, 'ik heb dit shirt zestien jaar niet gedragen.' Thiago Silva is thuis.

Bekijk hier al onze video's
Meer Thiago Silva
Meer over Thiago Silva
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.