'Oeverloos gezwam over FC Limburg'
Een fusie in het voetbal brengt altijd veel emoties teweeg. Bij de amateurs zijn de beleidsbepalers kansloos. Zodra ze door middel van een langdurige lobby alles hebben geregeld, zit de kantine tijdens de beslissende ledenvergadering vol met bejaarde leden die nooit naar de club omkijken, maar gedreven door clubliefde het voorstel wegstemmen.
In het profvoetbal zou je een professionele benadering verwachten, maar ook hier bepaalt de emotie de stemming. En we moeten de zwaarwegende eigenbelangen natuurlijk niet uit het oog verliezen. De heren koesteren hun baantjes, betaald of pro deo. Het eigenbelang weegt vaak zwaarder dan het algemeen belang. Bij een fusie zouden ze zomaar uit de boot kunnen vallen, nietwaar?
Ieder weldenkend mens dat kan rekenen moet tot de conclusie komen dat drie profclubs in Zuid-Limburg een aantal is dat geen bestaansrecht heeft. En anno 2008 kunnen ze zeker geen rol van betekenis kunnen spelen op het hoogste niveau, laat staan in Europa. Hoewel er al sinds 1992 serieus over FC Limburg wordt gesproken, roept het onderwerp steeds weer uitermate primitieve reacties op bij lieden die plotseling last hebben van clubliefde. Tijdens zijn nieuwjaarsrede op het provinciehuis in Maastricht, hield commissaris van de koningin Léon Frissen een pleidooi voor een fusie van Roda JC, MVV en Fortuna Sittard. Zijn argumenten waren dat Zuid-Limburg zich op korte termijn op sport-, cultuur- en onderwijsgebied moet ontwikkelen tot een streek met een veel grotere Europese uitstraling. Dat zou noodzakelijk zijn, omdat de concurrentie bij het binnenhalen van kenniswerkers, internationale instellingen, bedrijvigheid en grote evenementen steeds feller gaat worden. Een topclub met de naam FC Limburg zou, volgens Frissen, de regio meer allure geven en de provincie veel interessanter maken.
Daar is op zich geen speld tussen te krijgen en de drie clubs zouden moeten beseffen dat de commissaris van de koningin klaarstaat om de fusieclub financieel van de grond te krijgen. Het zieltogende Fortuna Sittard reageerde niet eens, doordat directeur Hans Erkens het veel te druk heeft met alle interne vetes. MVV-voorzitter Joseph Goumans was gepikeerd. Hij vond het onbeleefd dat Frissen over een fusie sprak zonder de clubs vooraf te raadplegen.
Bij Roda JC gaat het momenteel goed, daarom reageerde directeur Huub Narinx wat hooghartig. In zijn ogen is FC Limburg een gepasseerd station. Ik ben heel benieuwd naar zijn visie zodra zijn club Europees voetbal realiseert en wordt weggespeeld door een provincieclub uit Bulgarije of Portugal. De waan van de dag regeert niet alleen bij de supporters, maar helaas ook bij de beleidsbepalers.
De sportieve resultaten van Roda JC zijn goed. Desondanks zijn er op de tribunes van het Parkstad Limburg Stadion nog gapende open plekken zichtbaar tijdens thuiswedstrijden. Vorig jaar trok de club gemiddeld 13.559 toeschouwers. In De Geusselt kwamen in 2007 een moyenne van 6.385 mensen naar MVV kijken, terwijl er gemiddeld slechts 3.481 trouwe supporters de wedstrijden van Fortuna Sittard in het Wagner & Partners Stadion bezochten.
Deze aantallen en de wetenschap dat de drie clubs in een beperkte regio uit dezelfde sponsorvijver moeten vissen, maakt duidelijk dat er weinig perspectief bestaat. De door Roda JC-voorzitter Servé Kuijer ontworpen DSM Voetbalacademie Limburg, waarin alle jeugdige talenten van de drie clubs zijn opgenomen, is een nobel streven naar betere tijden, maar zal Zuid-Limburg ook geen internationale uitstraling verschaffen.
Begin 1992 lanceerde professor dr. Co Greep het plan een nieuw stadion met een capaciteit van dertigduizend plaatsen te bouwen in Beek voor een nieuwe fusieclub. MVV-directeur Ron Weyzen, een passant, liet weten dat het niet aan de orde was. Fortuna Sittard meldde dat er voldoende perspectief voor betaald voetbal in de regio Sittard-Geleen was, maar Roda JC nam het plan wél serieus.
Op 31 mei 1996 nodigde gouverneur Van Voorst tot Voorst de drie voorzitters uit eens te praten over de fusie en het te bouwen stadion in de regio tussen Beek en Nuth. Nu reageerden de clubs wat positiever, al schermde Fortuna Sittard met het eigen beleidsplan Fortuna 2000.Gedeputeerde Staten lieten een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Adviesbureau DHV en Coopers & Lybrand Management Consultants onderzochten vervolgens of de bouw van een evenementencomplex met stadion haalbaar was.
Als reactie liet dagblad De Limburger door het bureau M-4 een marktonderzoek instellen. Slechts 22 procent van de ondervraagden was vóór de fusie, 59 procent was tegen. Gedeputeerde Staten bleef positief. De politiek beschikte over cijfers die duidelijk maakten dat er vijf plaatsen in aanmerking kwamen voor een nieuw stadion met dertigduizend plaatsen. Dat waren Sittard (Bergerweg Zuid), Heerlen (In de Cramer), Kerkrade (Beitel/Locht), Beek (vliegveld) en Valkenburg (Emmaberg).
Plotseling kwam er een reactie uit onverwachte hoek. VVV-Venlo protesteerde tegen de naam FC Limburg en dreigde zelfs een schadevergoeding te eisen. De naam FC Limburg was onacceptabel, omdat die naam de lading niet dekte. Vanuit Venlo kwam het voorstel de nieuwe club FC Zuid-Limburg te noemen.
Nadat de toenmalige MVV-voorzitter Benoit Wesly werd bedreigd door supporters, stelde hij zich hard op tijdens de besprekingen. MVV deed alleen mee als de club binnen de stadsgrenzen van Maastricht zou spelen. Voor Roda JC en Fortuna Sittard was dat een reden niet meer met MVV te willen praten.
Een week later haakte Fortuna ook af, omdat de clubleiding zich realiseerde dat de fusieclub zonder deelname van MVV niet kon rekenen op de volledige steun van sponsors en de politiek. Toenmalig Roda-voorzitter Theo Pickée moest zelfs gekleed in een kogelvrij vest verantwoording afleggen aan zijn supporters. Begin 1997 gingen Roda JC en MVV toch weer aan tafel zitten.
Deze keer ging het om een stadion nabij Valkenburg, vlak bij de snelweg van Maastricht naar Heerlen. In maart hield MVV het voor de zoveelste keer voor gezien, nadat de woning van voorzitter Wesly was beklad. Voor de derby met Fortuna Sittard droegen de spelers van Roda JC een spandoek met de tekst 'Nooit FC Limburg'.
In 2001 blies Roda JC-bestuurslid en geldschieter Nol Hendriks de discussie nieuw leven in. Hij zette de deur wagenwijd open voor MVV en Fortuna Sittard. Dagblad De Limburger kwam weer met een enquête. Daaruit bleek 65 procent van de voetballiefhebbers vóór FC Limburg te zijn. Alleen een kleine groep hartstochtelijke fans bleef tegen. Een probleem was wel dat Roda en Fortuna intussen een nieuw stadion hadden, terwijl MVV De Geusselt had gerenoveerd.
In 2007 werd multinational DSM hoofdsponsor van de Voetbalacademie Limburg. In samenwerking met de Universiteit Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht kregen de grootste talenten van de drie clubs een optimale begeleiding op weg naar een eventuele profcarrière. Even later sloot ook VVV-Venlo zich bij dit initiatief aan. Vervolgens liet Voetbal International er een opiniepeiling op los. De uitslag was: Fuseren is om emotionele redenen onmogelijk, 24 procent. De clubs kunnen solo overleven, 6 procent. De regio is te klein voor drie clubs, 23 procent. Het is de enige manier om topvoetbal te bedrijven, 46 procent. Het publiek wordt steeds realistischer, de harde kern tegenstanders kleiner.
Nu moeten alle beleidsbepalers nog loskomen van de waan van de dag en hun eigenbelangen. Ze zijn heel creatief in het bedenken van drogredenen tegen te stemmen, maar ze vrezen de toekomst, want persoonlijk afhaken blijft een angstbeeld. Het wachten is op beleidsbepalers die denken en handelen in het belang van het topvoetbal in Zuid-Limburg. Dat kan nog jaren duren. De politiek en het bedrijfsleven zijn er klaar voor, de supporters draaien bij, maar de bekrompen bobo's willen louter overleven.