Onmachtig Heracles simpele prooi Alves en co

Een onmachtig Heracles Almelo was een speelbal voor SC Heerenveen. Lasse Nilsson opende het Friese bal, waarop Afonso Alves met de meeste complimenten aan de haal ging (5-1).

Heracles is op vreemde bodem weinig gelukkig. Al acht maanden wacht de Almelose ploeg op een zege in een uitwedstrijd. Dit seizoen had de ploeg bij afreizen slechts twee keer gescoord buiten het eigen Polman Stadion, waarvan alleen die tegen Excelsior van Almelose makelij (Everton) was.

Deze droevige statistieken opgeteld bij de wetenschap dat spitsen Everton en Igor Gluscevic niet van de partij waren maakten de opgave van Heracles een meer dan lastige. En dat bleek ook het geval.

Het zag er helemaal slecht uit, toen Lasse Nilsson al na twee minuten op aangeven van Jakob Poulsen SC Heerenveen op 1-0 bracht. De gevaarlijke pogingen van Afonso Alves, die de paal raakte en een doelpunt zag worden afgekeurd, deden het ergste vrezen voor de Tukkers. Het ogenschijnlijke gemak deed SC Heerenveen gas terugnemen en dat bood Heracles perspectieven. Tot zes minuten voor rust mocht de Almelose club een beetje hopen, totdat Alves de wedstrijd nog voor rust besliste. De Braziliaanse doelpuntenmachine maakte uit een vrije trap de 2-0, waarna hij vier minuten later als eindstation fungeerde bij een goede Friese aanval.

Het tegenstribbelen van Heracles, dat zelfs terugkwam tot 3-1, werd een halt toegeroepen door Alves. De topscorer in de Eredivisie bereidde op schitterende wijze de even mooie 4-1 van Danijel Pranjic voor. Dat was een unicum. De Braziliaan, die inmiddels op 21 doelpunten staat, was in Friese dienst nog niet betrapt op een assist. Rob Friend maakte met de 5-1 het feest compleet, met als belangrijkste gast: Alves.