Ontsnappend FC Zwolle blijft in spoor RKC

Terwijl RKC Waalwijk en FC Den Bosch soepele zeges boekten, ontsnapte FC Zwolle aan een stunt van de negen man van TOP Oss.

RKC Waalwijk-FC Dordrecht 4-1De directe rode kaart voor Guy Ramos was het begin van het einde voor FC Dordrecht. Binnen tien minuten had RKC Waalwijk al drie keer geprofiteerd van de uitsluiting van de verdedigende middenvelder. Dankzij Anthony Obodai, Luwamo Garcia en Sawwas Exouzidis kon de koploper al na een half uur de punten al niet meer ontgaan. De eretreffer van FC Dordrecht (Nick van der Velden) deed niets af aan de regelmatige zege voor RKC, waar Garcia na rust het publiek nog een keer deed opveren.

TOP Oss-FC Zwolle 2-4Voor TOP Oss leek de avond na een half uur al compleet verpest. Brahim Bouhadan en Yvo van Engelen hadden met respectievelijk een dubbele gele kaart en een directe rode kaart de kleedkamer al moeten opzoeken. Bovendien had FC Zwolle via Tozé een voorsprong genomen. Het missen van een strafschop door Jordy Zuidam leek de ploeg van Jan Everse wel te kunnen veroorloven.

Maar met negen man toonde TOP Oss een leeuwenhart. Dirk Schoofs had nog voor rust de wedstrijd op zijn kop gezet. Tot halverwege de tweede helft hielden de Brabanders de magere voorsprong intact. Maar de avond eindigde toch in mineurvoor de thuisploeg. FC Zwolle keerde huiswaarts met de punten dankzij goals van Tozé (2) en Albert van der Haar en bleef in het spoor van RKC.

MVV-RBC Roosendaal 1-1De confrontatie met zijn oude club RBC Roosendaal leverde Robert Maaskant een punt op. De van een knieblessure teruggekeerde MVV-doelman Serge van den Ban moest een antwoord schuldig blijven op een inzet van Kees Kwakman. De redding voor een sterker MVV kwam zeven minuten voor tijd in de persoon van Daniel Gomez. De Fransman profiteerde van een fout van RBC-keeper Erwwin Friebel; 1-1. Maar als Henk Vos in blessuretijd geen strafschop had gemist namens RBC Roosendaal, had Maaskant met minder genoegen teruggekeken op het duel met zijn oude club. Van den Ban voorkwam dat. FC Emmen-FC Den Bosch 0-3Gorgi Hristov vond na twee maanden droogstaan weer het net. De Macedonische aanvaller hielp FC Den Bosch met zijn twee treffers aan de zege op FC Emmen, dat in de laatste seconde ook nog een treffer van Stanley Aborah moest incasseren. Door de ruime zege hield FC Den Bosch de afstand op koploper RKC op negen punten. Stormvogels Telstar-Helmond Sport 2-0Laurens ten Heuvel bezorgde Helmond Sport-trainer Jan Poortvliet een vervelende terugkeer op het oude nest. De aanvaller besliste met twee treffers het duel op Sportpark Schoonenberg in het voordeel van Stormvogels Telstar. AGOVV Apeldoorn-BV Veendam 5-0De eerste overwinning in 2008 voor AGOVV Apeldoorn was er meteen eentje om in te lijsten. De ploeg van trainer John van den Brom gaf BV Veendam flink wat stof tot nadenken. Dries Mertens was met drie goals de gevierde man bij AGOVV, dat na zeven duels weer het zoet van de overwinning smaakte. Ruud ter Heide deed met twee goals iets onder voor Mertens. FC Omniworld-Fortuna Sittard 1-1Sander Duits heeft zijn faam als clubtopscorer waargemaakt. De middenvelder, die van ruim dertig meer raak schoot, voorkwam met zijn tiende treffer van het seizoen de tweede nederlaag van FC Omniworld in 2008. Halverwege maakte hij de treffer van Fortunees Ruud Boymans ongedaan, waardoor het duel in de onderste regionen van de Jupiler League onbeslist bleef. Voor het sterkere FC Omniworld was dat een te magere oogst. FC Eindhoven-SC Cambuur-Leeuwarden 2-1Gerald Vanenburg heeft zijn eerste overwinning binnen als coach van FC Eindhoven. De hekkensluiter was net iets sterker dan SC Cambuur-Leeuwarden, dat daardoor de nieuwe rode-lantaarndrager is.