Onze vrouwen verdienen beter
Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Iwan van Duren over de Oranje Leeuwinnen.
Na de invoering van het stemrecht duurde het nog een halve eeuw voordat de aartsconservatieve KNVB in 1971 vrouwen toestemming gaf te voetballen. Nu onze vrouwen de hele wereld weer laten kijken naar Oranje, is er nog steeds geen echte vrouwencompetitie. Het valt niet eens uit te leggen aan buitenlandse collega's. Wie had ooit gedacht dat dit mooie blad een dag eerder zou uitkomen vanwege onze voetbalvrouwen? Ergo, dat op zondag alle verloven worden ingetrokken, omdat we met z'n allen een special willen maken. Als ode aan de Leeuwinnen en uiteraard ook om geld te verdienen. Laten we de dingen vooral benoemen zoals ze zijn.
Dat de vrouwen die aandacht krijgen, is een gevolg van de bijna niet te beschrijven prestaties die de vrouwen leverden. Sinds de aanstelling van Sarina Wiegman als bondscoach en tot de finale tegen wereldmacht Verenigde Staten, speelden de vrouwen zestien toernooiwedstrijden. Zes op het EK, vier in de play-offs voor dit WK en zes om tot de eindstrijd te komen. Van die zestien duels won Oranje er vijftien. En het zestiende speelden onze vrouwen uit tegen Zwitserland vrijwel de volle negentig minuten met z'n tienen. De kijkcijfers van de finale waren bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bekend. Maar die zullen weer hoger zijn dan onze mannen lang hebben gescoord. Ergo, er zijn intussen kleine kinderen die denken dat alleen vrouwen een WK of EK spelen.
De eretribune in Lyon puilde weer uit met mannen in blazers. Onze vrouwen zijn niet dankzij, maar ondanks de KNVB en clubs in een WK-finale beland. Terwijl de bond van Spanje twintig miljoen in de competitie pompt, terwijl de Engelse bond een veelvoud daarvan investeert en de clubs in Engeland samen hebben besloten dat ze allemaal geld in een pot gooien om het vrouwenvoetbal te ontwikkelen. Dus ook clubs die weigeren zelf een vrouwentak op te richten gewoon laten meebetalen.
Hier laten bond en clubs het gebeuren dat de grootste groeitak met de beste ploeg van Europa een veredelde amateurcompetitie met iets van acht clubs moet afwerken. Zo bezien is het vrouwenelftal een schitterend wapperende vlag op een stinkende modderschuit. Aangezien voetbalbestuurders in Nederland nog steeds voor 99 procent mannen zijn, is de boodschap aan hen: heren, onze vrouwen verdienen beter.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login