Opgeluchte Koeman koestert punt in Boedapest: 'Alles was nét niet'

Ronald Koeman koestert het gelijke spel van het Nederlands elftal. In Boedapest redde Denzel Dumfries één punt in het Nations League-duel met Hongarije. Dat gebeurde na een lastig duel, waarin het Nederlands elftal nooit echt los kwam.

Hongarije
Hongarije
1 - 1

'Als je met een man minder komt te staan, dan ben je opgelucht dat het alsnog 1-1 wordt', sprak Koeman bij de NOS. Daarmee doelde hij op de rode kaart van zijn aanvoerder: Virgil van Dijk, die hij na afloop beschermde. Desondanks kwam het – deels – goed. 'Het moment dat je met tien man komt te staan, wordt het geloof wel minder. Dat terwijl ik er na de rust juist geloof in kreeg. Ik had het gevoel dat we gingen scoren. In de eerste helft was alles juist nét niet.'

Problemen met Hongaren
Nederland had de hele eerste helft de bal, maar ging wel met een achterstand de rust in. Koeman was ontevreden over zijn ploeg. 'Zij deden het goed. Alhoewel ze ook gewoon acht, negen overtredingen maakten in de openingsfase. Daardoor lag de wedstrijd constant stil. Zij durfden niet te spelen zoals ze tegen Duitsland (5-0 nederlaag, red) deden. Ze wisten wel dat ze dan problemen kregen. Centraal werd alles dichtgemaakt en ze gaven geen druk op de bal. Met elf man gingen ze achter de bal staan, daar hadden we moeite mee.'

'Ik vond dat we aan de linkerkant meer konden doen', analyseerde Koeman. Daarmee richtte hij zich op Micky van de Ven, die zijn rol niet feilloos invulde volgens de bondscoach. 'Cody Gakpo stond voor hem helemaal naar binnen, waardoor hun wingback op Micky kon spelen. Maar dan speel je geen man uit. Dat moesten we beter doen. In de tweede helft ging Cody vanuit de flank spelen, daardoor werd hij gevaarlijker.'

Gelijkmaker
Het leek wachten op de gelijkmaker, tot Van Dijk weggestuurd werd. Dankzij Dumfries ging het tóch nog goed. 'Ik zag het toch wat somberder in. Maar we moesten nog een minuut of tien spelen. We hebben ons niet overgegeven, zijn één-op-één gaan spelen en maakten de gelijkmaker. Toen kwamen ze nog wat gevaarlijke situaties opzoeken, maar verdedigden we goed. Zo ga je toch met een redelijk gevoel weg.'