Opnieuw racistisch incident in Spaanse topper: 'We hebben een groot probleem'

Reacties

Athletic Bilbao-aanvaller Nico Williams (21) werd zaterdagavond in het Wanda Metropolitano racistisch bejegend door de supporters van Atlético Madrid. De buitenspeler kreeg apengeluiden naar zijn hoofd geslingerd.

Opnieuw racistisch incident in Spaanse topper: 'We hebben een groot probleem'
© Pro Shots
Atlético Madrid
Atlético Madrid
3 - 1
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao

'Ik wilde de corner gaan nemen en hoorde apengeluiden', reconstrueerde de enigszins ontdane Williams direct na de nederlaag in Madrid. 'Er zijn maar weinig fans geweest die het deden en er zijn overal domme mensen... Maar ik hoop dat dit gedrag beetje bij beetje verandert', reageerde Williams, die hoopt dat de voetbalwereld zich openlijk keert tegen zulke acties.

'We voeren een interne en externe strijd tegen racisme. Het is wat het is. Het is niet normaal om beledigd te worden vanwege je huidskleur', vervolgde Williams, die niet heeft getwijfeld om op te stappen na de apengeluiden. 'Je moet wel doorvoetballen.'

Een paar minuten na het incident nam Williams sportieve revanche door te scoren tegen Atlético Madrid. 'Ik reageerde met boosheid in mijn lichaam. Het is niet normaal dat ze mij beledigen vanwege mijn huidskleur', verklaarde hij zijn manier van juichen na de gelijkmaker, die door de nederlaag uiteindelijk niets opleverde.

Trainer Ernesto Valverde sloot zich aan bij de woorden van Williams. 'We hebben een groot probleem op de voetbalvelden in Spanje', zei de oefenmeester over het racismegeval in Madrid. 'Het is een kwestie van onderwijs. Dáár moeten we ons op concentreren. Deze vorm van racisme is buitensporig. Laten we hopen dat het niet nog een keer gebeurt.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Steun
Vanuit Atlético Madrid was er veel steun voor Williams. De club nam op X direct afstand van de actie van de eigen achterban. Routiniers Antoine Griezmann en Koke maanden het publiek in samenspraak met de arbiter en speaker tijdens de wedstrijd tot kalmte. De aanvoerder van de thuisploeg herhaalde die boodschap direct na het laatste fluitsignaal in de media.

'In onze samenleving en in het voetbal horen zulke mensen niet thuis, die dit doen', sprak de middenvelder klare taal. 'De club Atlético de Madrid, de spelers en de fans zijn vóór Nico en zijn tegen zulke acties. Dit soort dingen kan niet gebeuren.' Hoewel Koke zelf de apengeluiden niet heeft gehoord, steunt hij zijn collega-voetballer wel. 'Ik wens hem veel kracht toe, want dit mag niet gebeuren op een voetbalveld en überhaupt niet in de maatschappij waarin we leven.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

LaLiga

Stand LaLiga 2023/2024

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Real Madrid
34
27
6
1
74-22
+52
87
2
Girona
35
23
6
6
75-44
+31
75
3
Barcelona
34
22
7
5
70-43
+27
73
4
Atlético Madrid
34
21
4
9
63-39
+24
67
5
Athletic de Bilbao
34
17
10
7
55-33
+22
61
6
Real Sociedad
34
14
12
8
48-35
+13
54
* Actueel tot en met 11 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Athletic Bilbao
Meer over Athletic Bilbao
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.