Oranje bewaart goede herinneringen aan Hongarije, maar slechte aan Puskás Arena

Reacties

Het Nederlands elftal gaat vrijdagavond verder met de Nations League met een uitwedstrijd tegen Hongarije. Voetbal International blikt traditiegetrouw vooruit met cijfers en feiten. 

Oranje bewaart goede herinneringen aan Hongarije, maar slechte aan Puskás Arena
© Pro Shots
Hongarije
Hongarije
20:45
Nederland
Nederland

• Het Nederlands elftal speelt voor het eerst sinds 2013 weer tegen Hongarije. Destijds won Oranje in De Arena met 8-1, mede door een hattrick van Robin van Persie. De topscorer aller tijden nam die titel toen over van Patrick Kluivert, destijds de assistent van bondscoach Louis van Gaal.

• Van de spelers die toen in actie kwamen, is niemand er elf jaar later meer bij. Daley Blind speelde destijds zijn vijfde interland, maar zette onlangs een punt achter zijn interlandloopbaan. Op de bank zaten met Stefan de Vrij en de nu niet geselecteerde Memphis Depay nog wel twee actieve internationals.

© Pro Shots

• De laatste keer dat Nederland niet won van Hongarije, is inmiddels veertig jaar geleden. Mede door de 2-1 nederlaag in De Kuip op 17 oktober 1984 liep Oranje het WK 1986 in Mexico mis. Sindsdien leverden negen interlands negen Nederlandse zeges op, met in totaal 36 goals voor en 'slechts' zeven tegen.

• De laatste keer dat Oranje het echt lastig had met Hongarije, was in maart 2011. Vier dagen eerder was de vice-wereldkampioen in Boedapest veel te sterk (0-4), maar in De Arena was de ploeg van Bert van Marwijk slordig. Zoltán Gera zorgde voor de 1-2 en de 3-3, Dirk Kuijt repareerde schade in de slotfase met twee goals.

• Oranje mag dan goede herinneringen bewaren aan duels met Hongarije, dat geldt niet voor het decor van vrijdagavond. Drie jaar geleden was de Puskás Arena de plek waar het EK 2020 eindigde met een pijnlijke 2-0 nederlaag tegen Tsjechië. Het was de laatste interland onder Frank de Boer als bondscoach.

© Pro Shots

• Op het voorbije EK kwam Oranje met de halve finale een stuk verder, voor Hongarije zat het toernooi er in de groepsfase op. De ploeg van bondscoach Marco Rossi verloor in de groepsfase van Zwitserland en Duitsland. Een extreem late zege op Schotland (1-0) was vervolgens niet genoeg.

• Hongarije begon de Nations League vorige maand met een 5-0 afstraffing tegen Duitsland en speelde vervolgens doelpuntloos gelijk tegen Bosnië-Herzegovina. Tegenvaller is de afwezigheid van Milos Kerkez tegen Oranje. De voormalig linksback van AZ, tegenwoordig actief voor Bournemouth, is geblesseerd.

• Bij Oranje meldden zich door blessures ook de nodige spelers af. Teun Koopmeiners werd begin deze week vervangen door Guus Til, spelers als Nathan Aké, Frenkie de Jong, Jerdy Schouten, Jurriën Timber, Joey Veerman en Wout Weghorst zijn er ook niet bij omdat ze niet volledig fit of geblesseerd zijn.

• Met Sparta-doelman Nick Olij en Ian Maatsen zitten er twee spelers in de selectie die hun debuut nog moeten maken. Olij lijkt met Bart Verbruggen en Mark Flekken voor zich in de pikorde weinig kans te maken op een haasje, Maatsen (Aston Villa) maakt gezien de afwezigen op de linksbackpositie meer kans.

Wim Jonk zit in Boedapest voor het eerst op de bank naast bondscoach Ronald Koeman. De oud-trainer van FC Volendam werd onlangs toegevoegd aan de technische staf als assistent. In 1994 speelden Jonk en Koeman in aanloop naar het WK nog mee in het oefenduel met Hongarije (7-1), Koeman scoorde.

© Pro Shots

• Voor collega-assistent Erwin Koeman is het duel met Hongarije extra bijzonder. De oudere broer van bondscoach Ronald was van 2008 tot 2010 bondscoach van het land. Koeman slaagde er destijds niet in de tweevoudig WK-finalist naar de eindronde in Zuid-Afrika te leiden en zat op de bank als bondscoach in de oefeninterland met Oranje in 2010 (6-1).

• Oranje jaagt in Boedapest op zijn tweede zege van deze Nations League-campagne. Nederland begon vorige maand met een spectaculaire zege op Bosnië (5-2), daarna speelde het gelijk tegen Duitsland (2-2). Dat is komende maandag opnieuw de tegenstander in München. In de eerste twee duels pakte overigens nog niemand een gele kaart.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 3 UEFA Nations League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
2
1
1
0
7-2
+5
4
2
Nederland
2
1
1
0
7-4
+3
4
3
Bosnië-Herzegovina
2
0
1
1
2-5
-3
1
4
Hongarije
2
0
1
1
0-5
-5
1
* Actueel tot en met 11 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Hongarije
Meer over Hongarije
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.