Oranje houdt in intens gevecht stand tegen Frankrijk en is bijna door

Reacties

Nederland en Frankrijk hebben vrijdag voor het eerste doelpuntloze gelijkspel (0-0) van dit EK gezorgd. Xavi Simons dacht even de man van de avond te gaan worden, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel voor Denzel Dumfries. Door de remise is er nog niks beslist in Groep D: Nederland en Frankrijk zijn wel heel hard op weg naar de knock-outfase.

Oranje houdt in intens gevecht stand tegen Frankrijk en is bijna door
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 0
Frankrijk
Frankrijk

Voorafgaand aan dé kraker uit deze poule was de grote vraag of Kylian Mbappé zou gaan starten bij Frankrijk. Het antwoord op die vraag was nee: de aanvaller, die tegen Oostenrijk zijn neus brak, nam plaats op de bank. Bij Nederland moest Joey Veerman daar plaatsnemen. Ronald Koeman koos voor een iets ander middenveld en gaf Jeremie Frimpong een basisplek voorin.

Al in de eerste minuut leverde de enorme snelheid van Frimpong een grote kans op. De rechtsbuiten werd weggestuurd en kreeg het niet voor elkaar om Mike Maignan te passeren. Later in de eerste helft, na ruim een kwartier, vond Cody Gakpo de Franse doelman op zijn pad. Nederland begon sterk aan het treffen met de vicewereldkampioen.

De grootste kans was ondanks de voortvarende start van Oranje in de veertiende minuut voor Frankrijk. Adrien Rabiot brak door en leek Antoine Griezmann een niet te missen kans te bieden, maar het passje opzij was ongelukkig en Griezmann maaide over de bal heen. Daar kwam Nederland met de schrik vrij. Even hierna schoot Griezmann nog net naast en later moest Bart Verbruggen nog ingrijpen bij een schot van Marcus Thuram.

Antoine Griezmann verzuimt om Frankrijk op 0-1 te schieten.
© Pro Shots
Antoine Griezmann verzuimt om Frankrijk op 0-1 te schieten.

Frankrijk was na het eerste kwartier de beter voetballende ploeg. Dat betekende echter niet dat het kans na kans kreeg. Nederland verdedigde op een paar momentjes na goed en hield zijn tegenstander met succes van zich af. Beide teams waren ook wel behoorlijk slordig.

Tweede helft
In de tweede helft bleef Frankrijk sterker, maar het kwam in het eerste kwartier na rust niet verder dan een schot van Thuram dat vrij ver naast ging. Even hierna werd Aurélien Tchouaméni gevaarlijk met een kopbal (over), voordat opnieuw Griezmann een enorme kans kreeg. Deze keer kwam hij kort voor Verbruggen in balbezit: de keeper hield Oranje met een puike redding op de been. Een uithaal van Ousmane Dembélé was te hoog en ging over het doel van Verbruggen.

Uit het niets leek Nederland vervolgens op voorsprong te komen. Een schot van Simons viel binnen, maar de grensrechter stak zijn vlag omhoog, omdat Dumfries in buitenspelpositie doelman Maignan hinderde. Door een lange VAR-check mocht Simons toch nog even hopen, maar de beslissing van de arbitrage werd goedgekeurd. Meteen hierna ging Simons naar de kant, voor Georginio Wijnaldum. Lutsharel Geertruida kwam in de ploeg voor Frimpong en Joey Veerman voor Schouten.

Poll Stelling: De goal van Xavi Simons tegen Frankrijk is terecht afgekeurd
  • Ja
  • Nee

Een paar minuten daarna verscheen ook Wout Weghorst binnen de lijnen. Hij werd als invaller de matchwinner tegen Polen, maar een nieuwe heldenrol was de supersub niet gegeven. Nederland en Frankrijk gingen zonder doelpunten uit elkaar en komen daardoor allebei op vier punten terecht. De kans dat dit voldoende is voor een plek in de volgende ronde is heel groot: vier punten lijkt al genoeg te zijn om bij de beste nummers drie te eindigen.

Bekijk de reactie van Memphis Depay na Nederland - Frankrijk.

Beide landen zullen azen op zekerheid en een plek bij de bovenste twee. Nederland speelt dinsdag tegen Oostenrijk, dat na twee duels op drie punten staat, en Frankrijk treft het nog puntloze Polen. Deze ploeg is door de remise bij Nederland-Frankrijk als eerste land op dit EK uitgeschakeld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.