Oranje knokt zich in meeslepend gevecht langs Turkije en is halvefinalist

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond dankzij een zwaarbevochten zege op Turkije geplaatst voor de halve finale op het EK. Oranje knokte zich in Berlijn dankzij Stefan de Vrij en een eigen doelpunt van Mert Müldür terug van een achterstand en kan zich opmaken voor een kraker in Dortmund tegen Engeland.

2 - 1
Turkije
Turkije

Oranje stond voor het eerst sinds 2008 weer in een kwartfinale van een EK. Zestien jaar geleden ging het mis tegen Rusland in het Zwitserse Basel, dit keer was het Turkije van bondscoach Vincenzo Montella de tegenstander in Berlijn. Bij de Turken ontbraken voormalig Feyenoorder Orkun Kökcü en de veelbesproken Merih Demiral vanwege een schorsing. Captain Hakan Calhanoglu en verdediger Samet Akaydin keerden juist weer terug van een schorsing.

Koeman koos voor een ongewijzigd basiselftal na de zege op Roemenië: ook Steven Bergwijn bleek fit genoeg om tegen Turkije te starten. Oranje startte overtuigend aan de wedstrijd: de Turken werden snel onder druk gezet en na een minuut schoot Memphis Depay in kansrijke positie over. Nederland had het initiatief in de beginfase, maar grote kansen leverde het veldoverwicht in het eerste half uur niet meer op. Het teruggedrongen Turkije loerde met name via de snelheid van Baris Yilmaz op de counter.

Dreun na corner
Naarmate de rust dichter bij kwam, werd Oranje slordig en kreeg Turkije meer mogelijkheden om richting het doel van Bart Verbruggen te gaan. De Turkse dadendrang leverde vier hoekschoppen op en bij de vierde (afgeslagen) corner ging het mis voor Oranje. Denzel Dumfries maakte een inschattingsfout door de bal over de achterlijn te laten gaan, terwijl Nathan Aké een voorzet van richting veranderde en gaf zo onnodig een nieuwe corner weg. De bal werd daarna in eerste instantie weggewerkt, maar in de nasleep vond Arda Güler het hoofd van Akaydin, die Verbruggen met een kopbal bij de tweede paal verschalkte.

0-1. Samet Akaydin

Het was de vierde keer dit kalenderjaar dat Oranje een doelpunt incasseerde uit hoekschop. Het hoogste aantal in één jaar sinds 1992. Het aangeslagen Nederlandse elftal bleek niet in staat om nog voor de rust iets terug te doen en bij de start van de tweede helft greep Koeman in. Wout Weghorst maakte zijn entree ten koste van Bergwijn.

Weghorst-effect
Met Weghorst in de punt van de aanval ontstond direct meer dreiging voor het doel van Mert Günok. De spits werd via voorzetten van de flanken gezocht, in de hoop een gaatje te vinden in de Turkse defensie. De eerste grote kans in de tweede helft was echter voor Turkije: een vrije trap van Arda Güler ging via de paal naast. De Oranje-defensie bleef daarna ook de handen volhouden aan Baris Yilmaz, die regelmatig de diepte in werd gestuurd.

Na ruim een uur voorkwam Weghorst een tweede doelpunt voor Turkije: na een redding van Verbruggen op een schot van Kenan Yildiz leek Kaan Ayhan de bal binnen te kunnen tikken, maar Weghorst tikte de bal al zittend op de grond net op tijd weg. Het bleek een cruciaal moment. Een paar minuten later werd het 1-1. Eerst werd Weghorst dreigend met een schot en daarna kreeg Oranje een corner. Bij die situatie koos Memphis samen met Jerdy Schouten voor een korte variant en verzond een voorzet richting Stefan de Vrij. De verdediger kopte loepzuiver de gelijkmaker binnen langs Günok.

1-1. Stefan de Vrij

Comeback compleet
De goal van De Vrij gaf Oranje het vertrouwen om op zoek te gaan naar een tweede doelpunt en de 2-1 volgde zes minuten later. Een afgemeten voorzet van Dumfries leek bij de tweede paal binnen gewerkt te worden door Cody Gakpo, maar de goal kwam op naam van de Turk Mert Müldür.

2-1. eigen doelpunt Mert Müldür

De tweede Nederlandse goal zorgde ervoor dat de Turken opeens de aanval moesten zoeken en kort voor tijd ontsnapte Oranje aan een gelijkmaker. Invaller Micky van de Ven stond op de juiste plek om een zeker doelpunt van invaller Zeki Celik te voorkomen. Daarna was ook Verbruggen alert bij een Turks schot. Met nog een paar minuten op de klok besloot Koeman in te grijpen en liet Joshua Zirkzee debuteren en bracht Jeremie Frimpong in het veld: zij vervingen Memphis en Simons.

In de extra tijd onderscheidde Verbruggen zich opnieuw bij een nieuwe levensgrote kans voor Turkije: een kopbal van Semih Kilicsoy werd ternauwernood gekeerd door de uitblinkende Oranje-doelman. Nederland moest in de resterende minuten nog diep gaan, maar sleepte de zege binnen en staat voor het eerst sinds 2004 weer in de halve finale van een EK. Engeland is woensdagavond de tegenstander voor een finaleplaats.