'Oranje met Van Persie én Huntelaar is superaanvallend'
Waar de huidge bondscoach Guus Hiddink nog zoekende is naar de juiste samenstelling bij het Nederlands elftal, hield Bert van Marwijk vanaf dag één vast aan de ingezette lijn. Met succes gezien de tweede plaats in Zuid-Afrika.
'Dat is tijdens het WK van 2010 gebleken. We hadden een ploeg die er echt stond. Niemand kon ons iets maken. Dat gevoel overheerste in de selectie, maar ook bij onze tegenstanders. We hebben op het WK zes keer gewonnen en in de finale tegen Spanje gelijkgespeeld (1-0 nederlaag Oranje na verlenging, red.)', zegt Van Marwijk tegenover Voetbal International.
'Maar ook in de aanloop naar Zuid-Afrika hebben we bijna alles gewonnen. Ik koos voor een compact middenveld en drie aanvallers. Maar goed, een systeem met twee spitsen kan ook goed. Ik heb als trainer van Fortuna Sittard ook met twee spitsen gespeeld en dat werkte uitstekend. Alleen heeft dit niet mijn voorkeur', aldus Van Marwijk. 'Ik denk dat je dan vaak een man tekort komt in de as van het veld. Zeker tegen de goede ploegen. Ik heb voor een systeem gekozen, waarbij het niet uitmaakt hoe de tegenstander speelt. Wij veranderden hooguit in detail, maar niet in systeem.'
In tegenstelling tot Van Marwijk, speelde Hiddink in het verleden wel in een 4-4-2-formatie met Oranje. Tijdens het WK in 1998 vormden Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert de voorhoede en eindigde de droom in de halve finale tegen Brazilië (uitgeschakeld na strafschoppen). Een aanval met Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar behoort nu ook weer tot de mogelijkheden.
Tijdens de training van donderdag werkte de selectie een afwerkvorm af met het spitsenduo Van Persie en Huntelaar, al liet Hiddink weten dat Oranje vrijdag tijdens het EK-kwalificatieduel met Kazachstan kiest voor een 4-3-3-formatie. 'Misschien traint hij daar wel op, zodat hij tijdens de wedstrijd kan switchen', aldus Van Marwijk. 'Maar goed, kies je daadwerkelijk voor een systeem twee spitsen kom je uit bij het volgende discussiepunt.'
'Wat wordt de rol van Wesley Sneijder en Arjen Robben? Speel je voorin met Huntelaar en Van Persie, wat heel goed kan en superaanvallend is, dan is het lastig om Robben en Sneijder in hun favoriete rol te laten spelen. Voordeel is wel dat Van Persie een veelzijdige speler is. Robin speelde vroeger als linksbuiten en als nummer 10 bij Feyenoord en is pas bij Arsenal, noodgedwongen, in de spits terecht gekomen. Dat soort spelers geven trainers opties en dat is erg fijn', aldus Van Marwijk.
Wereldkampioen
Van Marwijk ging na zijn aanstelling als bondscoach van Oranje direct aan de slag met een vast systeem. Een succesvolle periode, al had Robben voor de kroon op zijn werk moeten zorgen. 'Als Arjen in Zuid-Afrika in dezelfde vorm was geweest als tijdens het afgelopen WK, durf ik te stellen dat de kans dat wij wereldkampioen zouden worden heel erg groot was geweest. Wat Arjen in Brazilië liet zien, en nu bij Bayern München, is ongekend.'
'In 2010 kwam hij tijdens het WK terug na een zware blessure. Ik heb toen bewust op hem gewacht. Arjen was in Zuid-Afrika ook van waarde, maar niet zoals het afgelopen WK. Zijn inbreng in Brazilië was ongekend. In die vorm maakt het ook niet uit in welk systeem hij speelt. In de spits of aan de zijkant, hij maakt het verschil toch wel', besluit Van Marwijk.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login