Oranje tegen het land van Borat en zes zeges
Voetbal International blikt vooruit op het tweede EK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal, vrijdagavond om 20.45 met Kazachstan in Amsterdam.
Nederland
Vorm G**-G*-W-V-V
Guus Hiddink maakte gisteren zijn opstelling voor het duel met Kazachstan al bekend (zie onder). Het is weer eens wat anders dan het schimmenspel dat vaak wordt gespeeld. Hoewel de bondscoach en ook zijn spelers nog maar eens benadrukten dat Kazachstan door hen absoluut niet wordt onderschat, is het vrijgeven van de opstelling een tegenovergesteld signaal. Tegen een serieuze opponent doe je zoiets natuurlijk niet. Met andere woorden: Hiddink eist een zege met machtsvertoon, of zoals hij dat noemt: winnen-plus.
Tegen Kazachstan schakelt Hiddink weer terug naar Plan A, oftewel 4-3-3, de tactiek die hij bij zijn aanstelling tot het nieuwe handvest bombardeerde. De tegen Tsjechië gebruikte 5-3-2-formatie lijkt daarmee verleden tijd, al weet je het met Hiddink natuurlijk nooit. De bondscoach heeft voor een aanvallende invulling gekozen, want op het middenveld is er met Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay plaats voor twee artiesten.
Dat Hiddink een beroep doet op Afellay is opmerkelijk. Het was de huidige bondscoach die het toen zeventienjarige talent in 2007 liet debuteren voor PSV. De twee bouwden destijds een vertrouwensband op die anno 2014 blijkbaar nog steeds bestaat en Afellay een opvallende rol verschaft. De dribbelaar die voorheen in Oranje vrijwel uitsluitend als vleugelspeler speelde, moet het nieuwe Nederlands elftal vorm gaan geven vanaf het middenveld. Ibi is Hiddinks hoop in bange dagen.
Opstelling Oranje: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind; De Jong, Sneijder, Afellay; Lens, Van Persie, Robben.
**Winst na strafschoppen
*Verlies na strafschoppen
Kazachstan
Vorm G-V-W-W-G
Kazachstan staat als voetballand nog in de kinderschoenen. Haar jonge jaren, vanaf de onafhankelijkheid in 1991 tot 2002, bracht het land door onder de vlag van de Aziatische voetbalfederatie AFC. Daarna besloten de Kazachen over te stappen naar de UEFA, een transfer die mogelijk was doordat de westpunt van het land geografisch tot Europa behoort. Centraal- en Oost-Kazachstan liggen volledig op het Aziatische continent.
Zes zeges
Van de overstap naar de UEFA is de voormalige Sovjetrepubliek niets wijzer geworden. De eerste 32 interlands onder de UEFA-vlag, tussen medio 2002 en begin 2007, leverden geen enkele zege op. In de twaalf jaar dat het land UEFA-lid is, won het pas zes competitieve wedstrijden. In kwalificatiecycli had Kazachstan nooit wat in te brengen. Op weg naar het WK van 2014 hield Kazachstan alleen de Faeröer achter zich. Richting de eindronde van 2010 hield Kazachstan in de groepsfase alleen Andorra onder de duim, terwijl het land in de cyclus naar het toernooi van 2006 troosteloos onderaan eindigde.
Kortom: Kazachstan is geen ultieme dreumes zoals San Marino of Liechtenstein, maar het scheelt niet veel. Richting de EK's van 2012 en 2008 brak het land namelijk ook geen potten. Dat terwijl er voor Kazachstan wel een serieuze rol was weggelegd toen het nog lid van de AFC was. Destijds speelde het land waar de Nederlander Arno Pijpers tussen 2005 en 2008 bondscoach was namelijk wél een rol van betekenis, hoewel Kazachstan zich ook toen niet voor eindrondes plaatste.
Borat
Anno 2014 is de selectie van Kazachstan er een vol grote onbekenden. Het gros van de spelers van bondscoach Yury Krasnozhan speelt in eigen land. 'Eigenlijk ken ik alleen Borat', was het veelzeggende antwoord van Gregory van der Wiel, toen hem werd gevraagd of hij iets over Kazachstan kon vertellen. Een filmpersonage als enige associatie bij een tegenstander; het is veelzeggend. Het maakt de favorietenrol van Oranje er alleen maar groter op.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login