Oranje voor het eerst sinds 32 jaar weer in WK-finale

Nederland heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het WK. Zeventig minuten had Oranje veel moeite met Uruguay, maar besliste de wedstrijd in tijdsbestek van drie minuten (2-3).

Uruguay kwam fel uit de startblokken, maar na vier minuten was de eerste kans voor het Nederlands elftal. Een schot van Wesley Sneijder kwam via Fernando Muslera voor Dirk Kuijt terecht, maar de aanvaller schoot de bal te gehaast over. Negen minuten later haalde Sneijder opnieuw uit, maar zijn schot werd ongelukkig gekraakt door ploeggenoot Robin van Persie.

In de achttiende minuut kwam Oranje uit het niets op voorsprong. Giovanni van Bronckhorst besloot van zo'n dertig meter uit te halen en het schot van de linksback sloeg als een granaat in in de kruising. Door de openingstreffer ging Nederland wat makkelijker voetballen, Uruguay kreeg ook geen kansen tegen de verdediging van Oranje die ook deze wedstrijd erg solide oogde.

Maar Uruguay kwam in de 41ste minuut op gelijke hoogte. Diego Forlán liet zich terugzakken en kreeg veel vrijheid, zijn uithaal van twintig meter betekende de 1-1. Maarten Stekelenburg leek niet vrijuit te gaan bij de gelijkmaker, aangezien de bal in het midden van het doel terecht kwam. De tegentreffer net voor rust zorgde ervoor dat Nederland de tweede helft erg onrustig begon.

Een te korte terugspeelbal van Khalid Boulahrouz bracht Stekelenburg in de problemen, de doelman moest uitkomen en zag Álvaro Pereira van afstand schieten. Van Bronckhorst bracht echter redding voor de doellijn. In de 67ste minuut was Uruguay opnieuw dicht bij de 2-1, maar Stekelenburg redde uitstekend op een vrije trap van Forlán die hij tot hoekschop verwerkte.

Nederland kwam al snel weer goed in de wedstrijd. Na een schot van invaller Rafael van der Vaart schoot Arjen Robben eerst de rebound over, maar twee minuten later was het wel raak. Sneijder schoot de bal via een verdediger van Uruguay via de paal in de verre hoek en drie minuten daarna kwam Oranje zelfs op 1-3. Robben kopte een prima voorzet van Dirk Kuijt tegen de netten.

In de twintig minuten daarna kreeg vooral Robben in de counter nog een paar goede kansen om de score uit te breiden, maar alleen Uruguay kwam nog tot scoren. In blessuretijd schoot Maximiliano Pereira na een snel genomen vrije trap de aansluitingstreffer binnen, maar in de hectische slotfase die volgde op de 2-3 bleef Nederland overeind en bereikte de WK-finale. <br /><br />