Orde scheppen in de chaos: de aanloop naar een historische call
De Eredivisie maakt door de verspreiding van het coronavirus een van de zwaarste crises in zijn bestaan door. Vrijdagmiddag leidde dit tot een nu al historische call. In deze tijdlijn staan we in sneltreinvaart stil bij de ontwikkelingen.
27 februari: Bij een inwoner van Loon op Zand wordt de eerste coronabesmetting in Nederland vastgesteld. Op dezelfde dag worden Ajax en AZ uitgeschakeld in het Europa League-toernooi.
1 maart: De Eredivisie lijkt zich op te maken voor een spannende ontknoping: AZ triomfeert met 0-2 bij Ajax en evenaart daarmee het puntentotaal van de Amsterdammers. De equipe van Erik ten Hag staat alleen dankzij een beter doelsaldo nog bovenaan.
6 maart: De Eredivisie CV verzoekt de spelers voorlopig geen handen te schudden vanwege het coronavirus. Ook de hand van mascottes wordt niet meer vastgehouden. Inmiddels neemt het aantal coronabesmettingen in Nederland razendsnel toe; in talkshows is COVID-19 zo'n beetje het enige gespreksonderwerp.
8 maart: Dankzij een treffer van Denzel Dumfries boekt PSV een uitzege bij FC Groningen: 0-1. Het blijkt de voorlopig laatste Eredivisie-wedstrijd.
9 maart: Premier Mark Rutte kondigt tijdens een persconferentie diverse hygiënemaatregelen aan. De Nederlandse bevolking wordt aangeraden de handen zeer regelmatig te wassen, in de elleboog te niezen of hoesten en om geen handen meer te schudden. Na afloop schudt Rutte doodleuk de hand van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectiebestrijding van het RIVM.
10 maart: Er gaat een streep door de Eredivisie-duels PSV - FC Emmen, Willem II - SC Heerenveen en RKC Waalwijk - FC Groningen. Dit is een gevolg van de maatregelen die burgemeesters in Noord-Brabant nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook door onder meer concerten en dancefestivals gaat een streep.
11 maart: De KNVB besluit om nog niet het hele programma te schrappen. De voetbalbond legt de bal bij de veiligheidsregio's.
12 maart: De overheid stelt nieuwe regels in. Bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden afgelast, wat uiteraard ook gevolgen heeft voor het voetbal. Bij duels zonder publiek zijn al snel meer dan honderd mensen aanwezig. Er gaat een streep door speelronde 27 van de Eredivisie.
15 maart: Het eerste voetballoze weekeinde in de Eredivisie en in bijna heel Europa eindigt met een heldere boodschap van het kabinet: het coronavirus is nog lang niet onder controle, waardoor aanvullende maatregelen nodig zijn. Deze gelden tot 6 april. Sportclubs gaan op slot en de bestaande regels worden verlengd. Speelronde 28 en 29 gaan dus niet door.
17 maart: De UEFA geeft het EK een nieuwe plaats op de kalender, namelijk de zomer van 2021. Zo ontstaat er ruimte op de kalender om, indien mogelijk, de competities en de Europese toernooien af te maken.
23 maart: Een nieuwe persconferentie van Rutte, die waarin het begrip intelligente lockdown het levenslicht ziet. Het uitoefenen van bijna alle contactberoepen wordt voorlopig verboden en hetzelfde geldt voor groepsvorming. De bestaande maatregelen worden bovendien verlengd tot juni. Het lijkt erop dat dit ook geldt voor de Eredivisie.
24 maart: Na overleg met het Ministerie van Sport meldt dat de KNVB dat er niets is veranderd aan de datum van 6 april. De bond werkt aan drie scenario's: de competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot 1 juni zonder publiek), de competities worden uitgespeeld na 30 juni of de competities worden helemaal niet uitgespeeld.
31 maart: Een nieuwe persconferentie van Rutte. Tijdens het vragenmoment maakt de premier duidelijk dat het voetbal onder de vergunningsplicht valt en dat er dus tot 1 juni geen sprake van betaald voetbal kan zijn. Snel daarna kondigt de KNVB aan het amateurseizoen per direct te beëindigen. Er komen geen kampioenen, promovendi en degradanten.
1 april: Marc Overmars maakt op niet mis te verstane wijze het standpunt van Ajax duidelijk. In gesprek met De Telegraaf laat de directeur voetbalzaken optekenen dat wat de Amsterdammers betreft er een streep gaat door het seizoen. Op dezelfde dag maakt de UEFA bekend dat de deadline voor het afronden van de competities ook na 30 juni mag liggen, wat gevolgen heeft voor het transferreglement. De FIFA heeft daarvoor al een werkgroep opgericht.
2 april: AZ en PSV scharen zich achter het standpunt van Ajax, net als onder meer PEC Zwolle en Fortuna Sittard. De KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie schrijven een vergadering uit voor 7 april, waarbij alle belanghebbenden aanschuiven.
7 april: De KNVB wil op 19 juni de Eredivisie hervatten, zo wordt duidelijk na het topoverleg met alle belanghebbenden. Volgens directeur Eric Gudde is ook Ajax het eens met dit voornemen. 'Of de kikkers nu wel in de kruiwagen blijven? Dat is lastig. We hebben er nadrukkelijk om gevraagd, maar zekerheid heb je niet. De afspraak om solidariteit uit te dragen, is heel nadrukkelijk gemaakt.'
8 april: Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven maakt in gesprek met verschillende media zijn standpunt duidelijk: hij wil niet dat er in de zomer weer wordt gevoetbald in Eindhoven. 'Ik denk niet dat ik er alleen in sta, maar dat al mijn collega's van de veiligheidsregio daar unaniem achter staan', laat hij weten bij Omroep Brabant.
17 april: Jorritsma krijgt bijval van zijn collega's. Als het aan de burgemeesters van verschillende grote steden in Nederland ligt, worden alle evenementen deze zomer afgelast vanwege het coronavirus, zo wordt op deze dag duidelijk. De burgemeesters zouden graag zien dat de KNVB zich op het nieuwe seizoen richt. Evenementen moeten tot 1 september of 1 oktober verboden worden.
17 april: FOX Sports heeft de resterende mediagelden voor het Eredivisie-seizoen 2019/20 gewoon uitgekeerd. De zender zorgt daarmee voor opluchting bij clubs met financiële zorgen.
21 april: Minister-president Mark Rutte kondigt aan dat het verbod op vergunningsplichtige evenementen is verlengd tot 1 september. Er komt geen uitzondering voor het betaald voetbal. Bij sommigen was er nog de hoop dat er achter gesloten deuren kon worden gespeeld, maar ook dat mag niet.
24 april: D-Day. De beslissingen van het bestuur betaald voetbal van de KNVB maken heel veel los. ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven erin, tot woede en frustratie van SC Cambuur en De Graafschap. Wat betreft de verdeling van de Europese tickets is FC Utrecht de grote verliezer. Verder wordt besloten om geen kampioen uit te roepen. Ajax krijgt wel het beste Champions League-ticket.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login