Oudste Eredivisie-debutant overleden

Reacties

Dieter Burdenski is op 73-jarige leeftijd overleden. De Duitse keeper brak op 4 november 1990 een Eredivisie-record, door op 39-jarige leeftijd te debuteren in de Nederlandse competitie. Dat deed hij namens Vitesse in de derby tegen NEC.

Oudste Eredivisie-debutant overleden
© Pro Shots

Burdenski werd liefst driemaal overgehaald om uit zijn pensioen te komen. AIK Solna haalde hem over een half jaar in Zweden te komen keepen, nadat hij zestien jaar onder contract had gestaan bij Werder Bremen. Anderhalf jaar later klopte Vitesse aan bij Burdenski, in Arnhem werd hij tweede keeper achter Raimond van der Gouw.

Toen de eerste doelman van Vitesse al vroeg in het seizoen rood kreeg, kon Burdenski zijn debuut maken als 39-jarige keeper. Hij hield meteen de nul, door doelpunten van John van den Brom en Bart Latuheru won Vitesse met 0-2 in Nijmegen. Uiteindelijk zou Burdenski drie duels keepen in de Eredivisie, hij verloor geen enkele wedstrijd in Nederland. Het werd 1-1 tegen zowel MVV Maastricht als PSV.

Na zijn periode bij Vitesse maakte Burdenski het noodgedwongen nog bonter. Twaalf jaar (!) na zijn laatste optreden voor Vitesse kwam de keeper nog eenmaal uit voor het tweede elftal van Werder Bremen. Burdenski was op dat moment keeperstrainer bij zijn droomclub en moest door blessures zijn opwachting maken tegen Chemnitzer FC. Op 23 februari 2002 werd Burdenski als 51-jarige keeper driemaal gepasseerd op het vierde niveau van Duitsland.

Naast het clubvoetbal, Burdenski keepte 478 wedstrijden in de Bundesliga, is de goalie ook twaalfvoudig international van West-Duitsland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.