Overtuigende zege op NEC helpt Ajax niet verder

Ondanks een doelpuntenaantal van 106, slechts twintig tegentreffers en de score van 85 punten is Ajax de titel misgelopen. Door de zege van FC Twente op NAC Breda greep de club naast het kampioenschap. Ook de 4-1 uitzege op NEC kon dat niet verhinderen.

Overtuigende zege op NEC helpt Ajax niet verder

De doelstellingen voor Ajax waren kraakhelder. Een zege in Nijmegen moest de titelhoop levend houden voor de Amsterdammers. Coach Martin Jol stuurde een te verwachten formatie het veld van De Goffert op. Ook NEC deed het met een basisteam waarop gerekend werd. Opvallend was hooguit dat het team drie spelers telde met een Ajax-verleden. Jeffrey Sarpong speelt op huurbasis in Nijmegen en John Goossens en Mitchell Burgzorg genoten hun opleiding bij de tegenstander van vandaag.

Ajax had een kwartier nodig om in zijn spel te komen en gaf een eerste plaagstoot via Marko Pantelic. De Serviër knalde vrij voor Gábor Babos tegen de Hongaarse goalie aan. Nog geen minuut later was het wel raak. Demy de Zeeuw mocht lang dribbelen en speelde op het juiste moment Luis Suarez aan die met een even soepele als fraaie boogbal Babos kansloos liet.

NEC stelde daar bitter weinig tegenover. Slechts Goossens vuurde, maar zijn schot ging naast. In de 36ste minuut nam Ajax dan ook afstand, toen Pantelic Urby Emanuelson op de linkerkant lanceerde. Deze had een scherpe voorzet die door De Zeeuw - aan de aandacht van de Nijmeegse defensie ontsnapt - binnen gegleden kon worden.

Ajax bleef de enige ploeg die wat in te brengen had. Suarez kreeg een goede kans en Babos had met een zweefduik een antwoord op het schot van Pantelic. Daarnaast mocht Patrick Pothuizen niet klagen toen zijn interceptie met de hand door scheidsrechter Ruud Bossen slechts met geel werd bestraft. Het was de 84ste gele kaart voor de routinier, die daarmee een record in handen kreeg. Zelfs oud-FC Utrecht-speler Jean-Paul de Jong kreeg minder gele kaarten.

De wederom goed spelende Pantelic had kort voor rust nog wat moois in petto. Na een kort genomen hoekschop van De Zeeuw draaide hij fraai weg bij Björn Vleminckx, dolde Bram Nuytinck en schoot hard de 3-0 in de korte hoek achter Babos. Na rust begon de thuisploeg aardig en Vleminckx dwong met een kopbal Maarten Stekelenburg tot een uiterste krachtsinspanning.

Maar Ajax stelde snel orde op zaken. Suarez stuurde Emanuelson weg en deze behield het overzicht en stelde zijn aanvoerder in staat zijn 35ste van dit seizoen binnen te tikken. Het nieuws uit Enschede dat FC Twente een 2-0 voorsprong had genomen, werkte verlammend op het spel van de Amsterdammers. Met de wetenschap dat de titel uit zicht was, moest de ploeg vijf minuten voor tijd nog een doelpunt van Saidi Ntibazonkiza incasseren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen