PEC bezorgt Ajax in eerste oefenwedstrijd direct nederlaag

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd van het seizoen verloren van PEC Zwolle (0-1). De ploeg van nieuwe trainer Francesco Farioli kreeg een hoop kansen op de gelijkmaker, maar kwam uiteindelijk niet tot scoren.

Ajax
Ajax
0 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Devyne Rensch tekende in de openingsfase voor de eerste doelpoging van Ajax, dat voor het eerst in het nieuwe thuisshirt speelde. Het schot van de vleugelverdediger ging net over. Daarna kwam PEC steeds beter in de wedstrijd, wat in de 20ste minuut zelfs tot de 0-1 leidde. Na wat getreuzel van de bezoekers voorin kreeg Anthony Fontana de bal voor zijn voeten. Hij krulde de bal prachtig in de rechterbovenhoek en liet Diant Ramaj kansloos. De voorsprong kwam in het restant van de eerste helft nauwelijks nog in gevaar.

In de tweede helft begon PEC met een bijna volledig andere basiself. De kansen voor Ajax stapelden zich op. Het grootste gevaar kwam van de voet van Jordan Henderson, maar doelman Jasper Schendelaar tikte het schot van de Britse middenvelder knap tegen de paal. Uit de daaropvolgende corner kwam Jakov Medić dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging ging over.

Ajax wisselde na een uur de gehele basiself. Namen als Owen Wijndal en Remko Pasveer kwamen in de ploeg. De Amsterdammers bleven mogelijkheden creëren, maar Schendelaar wist ook pogingen van Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen te keren.

De bal wilde er maar niet, ook niet in het slot van de wedstrijd. Zo kreeg Fitz-Jim in de blessuretijd nog een levensgrote kans, maar hij werkte de bal over. Trainer Farioli wist zijn eerste wedstrijd als trainer van Ajax dus niet te winnen. De Amsterdammers oefenen volgende week tegen Sint-Truiden en Rangers.

Opstelling Ajax

Opstelling Ajax: Ramaj; Rensch, Medic, Janse, Hato; Henderson, Van den Boomen, Taylor; Forbs, Akpom, Godts.
Opstelling Ajax na een uur: Pasveer, Gaaei, Gooijer, Baas, Wijndal; Mannsverk, Hlynsson, Tahirovic; Rasmussen, Rijkhoff, Fitz-Jim.

Opstelling PEC Zwolle

Opstelling PEC Zwolle eerste helft: Vermeer, Lutonda, El Azzouzi, Huiberts, Fontana, De Rooij, Reijnders, Reiziger, Van der Haar, Gijselhart, El Allachi.
Opstelling PEC Zwolle tweede helft: Schendelaar, El Azzouzi, Vellios, García Mac Nulty, Bobson, Velanas, Kroeze, Fichtinger, Ruward, Bos, Oukhattou.

VI's Sam Planting analyseerde het oefenduel van Ajax.