Penalty Kuijt beslist slijtageslag tegen Chelsea

Chelsea's droom van het winnen van de Champions League vervloog opnieuw door Liverpool, dat met Dirk Kuijt en José Manuel Reina in de penaltyreeks de beslissende troeven in handen had: 1-0 na 120 minuten en 4-1 na strafschoppen.

Verfijnd was het voetbal niet dat Liverpool en Chelsea in hun tweede halve finaleduel in de Champions League het publiek voorschotelden. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en onderstreepten dat door elkaar geen centimeter te gunnen.

Het resultaat was een haastige wedstrijd geheel in Britse stijl waarin het technisch vernuft ondersneeuwde bij het fysieke geweld. Soepele combinaties over meerdere schijven waren op Anfield eerder uitzondering dan regel.

Waar Chelsea eigenlijk alleen via Didier Drogba gevaarlijk was, liet Liverpool zien het beste te gedijen in deze manier van voetballen. De ploeg van coach Rafael Benítez had halverwege de eerste helft de schade van de eerste wedstrijd weggepoetst. Met een ingestudeerde vrije trap verraste Steven Gerrard de Chelsea-defensie, die kansloos was op het harde en precieze schot van Daniel Agger. Ook de rest van de wedstrijd waren de beste kansen voor Liverpool. Kuijt had de pech dat zijn kopbal op de lat eindigde, terwijl Boudewijn Zenden Chelsea-keeper Petr Cech tot een moeilijke redding dwong. Maar de beslissende twee treffer bleef uit, zoals ook Chelsea, waar Joe Cole en Salomon Kalou weinig in het spel voorkwamen, een beslissing niet kon forceren.

In de verlenging kreeg Arjen Robben weer speeltijd sinds zijn laatste optreden half maart. Een collega-international werd echter de man van de wedstrijd. Tot twee keer toe was Kuijt nog dicht bij zijn eerste Champions League-treffer, maar even vaak werd hij terecht teruggefloten wegens buitenspel.

De Katwijker was desondanks de gevierde man bij Liverpool. De aanvaller mocht als vierde aantreden in de noodzakelijke strafschoppenreeks om dé beslissing te forceren, omdat Chelsea-invallers Robben en Geremi eerder Reds-keeper en -held Reina op hun weg vonden.

In de finale wacht voor Liverpool de winnaar van de andere halve finale. AC Milan moet in het eigen San Siro tegen Manchester United een 3-2 achterstand wegpoetsen.