Penaltyspook blijft Van den Brom kwellen: 'Schandalig'

En weer hetzelfde liedje bij Anderlecht: door gemiste penalty's kreeg trainer John van den Brom een enorme teleurstelling te verwerken. In de achtste finales van het Belgische bekertoernooi was na een 2-2 stand tweedeklasser Westerlo in de penaltyserie te sterk.

De cijfers van Anderlecht zijn veelzeggend. Vanaf het seizoen 2012/13 mocht Anderlecht 39 keer aanleggen vanaf elf meter: slechts achttien daarvan werden omgezet in een doelpunt. De meerderheid, 21, werd gemist.

Van den Brom had saillant genoeg vooraf nog aangegeven niet op strafschoppen te kunnen trainen. 'Of we deze week dan ook op strafschoppen hebben getraind? Nee, helemaal niet. Als het op penalty's zou aankomen, is dat een slecht scenario voor ons, want dat zou betekenen dat we ons werk tijdens de negentig minuten niet goed hebben gedaan. Maar ik blijf ook bij wat ik steeds gezegd heb: op strafschoppen kan je niet trainen.'

Tot wanhoop van Van den Brom kon Anderlecht Westerlo dus inderdaad niet in de reguliere speeltijd afschudden. 'Ik beslis om enkele spelers rust te geven en enkele anderen hun kans te geven. Dan hoop je dat die jongens zich zullen bewijzen, want iedereen mocht op zijn positie spelen, maar er zijn er heel wat door de mand gevallen. We waren schandalig slecht tijdens de reguliere speeltijd. We hebben nog kansen gehad in de verlenging, maar te laat. Dit is een drama voor de club, voor de spelers, voor de supporters en voor de technische staf.'

Cynisme
Het nieuwe penaltydrama verleidde Van den Brom zelfs tot cynisme. 'Ik was al blij dat de eerste drie er in gingen.' Van den Brom weet dat de nederlaag hem aangerekend zal worden.'Daar moet je je niet voor verstoppen. Dat is inherent aan trainer zijn en ik ga daar ook niet voor weglopen.'

De Serviërs Luka Milivojevic en Aleksandar Mitrovic waren bij Anderlecht dit keer de schlemiel. Zij misten. 'Natuurlijk ben ik ­ontgoocheld. ­Mitrovic en ik missen onze strafschop, dus wij verpesten de wedstrijd', besloot Milivojevic.