Pierre van Hooijdonk beul voor PSV

PSV heet de aanstaande kampioen te zijn, maar Feyenoord schoof de formatie van Guus Hiddink zonder veel problemen aan de kant (3-1). De Eindhovense pijn zat aan de linkerkant, waarbij Pierre van Hooijdonk de rol van beul met verve speelde.

Voor de invulling van de PSV-verdediging moest Guus Hiddink puzzelen. Kasper Bøgelund keerde terug van een blessure, terwijl Johann Vogel en Andre Ooijer voor het eerst het centrum van de verdediging vormden. Doelman Yves Lenaerts vergrootte de onervarenheid van de PSV-defensie. De Belgische goalie (20) werkte pas zijn derde wedstrijd af op het hoogste niveau. Na twaalf minuten maakte hij kennis met Pierre van Hooijdonk, die uit een vrije trap de kruising raakte.

Maar vooral Young-Pyo Lee had het aan de linkerkant van PSV zwaar. Dat het doelpunt van Feyenoord aan de rechterkant werd ingeleid was daarom niet vreemd. Brett Emerton passeerde de Zuid-Koreaanse linksback, die tevergeefs werd geassisteerd door Arnold Bruggink. Zijn inspeelpass op Bonaventure Kalou was goed. De aanvaller uit Ivoorkust werd bij het wegdraaien aangetikt door Ooijer. Hoewel de overtreding licht was, was scheidsrechter Jol resoluut in zijn beslissing. De strafschop was mogelijk ook een opstelsom, want valpartijen van Buffel en Emerton waren eerder weggewuifd.

Op slag van rust deed PSV in aanvallend opzicht van zich spreken. Mark van Bommel profiteerde van slippertje van Gérard de Nooijer, maar vond doelman Patrick Lodewijks op zijn weg. Twee minuten later had Bruggink de gelijkmaker op zijn hoofd. Maar de schaduwspits raakte de bal niet goed. De misser was extra pijnlijk, omdat de aanval daaropvolgend Feyenoord wel scoorde. Vogel moest een fout van Young-Pyo Lee herstellen, maar kon niet voorkomen dat Kalou tot een voorzet kwam. Van Hooijdonk was er als de kippen bij om tussen enkele PSV'ers in 2-0 te maken.

Met de tactische omzetting – Vogel en Remco van der Schaaf ruilden van positie – moest PSV de schade van de eerste helft ongedaan maken. De aansluitingstreffer kwam snel. Op aangeven van Bruggink scoorde Mateja Kezman met een gezonde dosis effect en geluk. Het was een opleving van tijdelijke aard, want in de 64-ste minuut was de marge weer op twee. Van Hooijdonk maakte zijn derde doelpunt van de middag door een zijn tweede strafschop te benutten. Vogel had Lurling vastgehouden.