Piqué voorspelt donkere toekomst voor Barça en Real en deelt advies
Gerard Piqué stelt dat Barcelona en Real Madrid hun organisatiestructuur moeten veranderen om in de toekomst mee te kunnen gaan in de strijd met andere Europese topclubs. De oud-verdediger van Barça en zakenman voorspelt anders een zware (financiële) toekomst voor zowel zijn ex-werkgever als Real.
Volgens Piqué, die sprak op een businessforum van dagblad Marca, doen Barcelona en Real er goed aan om zich op korte termijn te gaan organiseren als zogenaamde Sociedad Anónima Deportiva (SAD), ofwel naamloze sportvennootschap. La Liga-clubs als Atlético Madrid, Sevilla, Real Sociedad en Valencia zijn in die structuur al werkzaam en hebben (groot)aandeelhouders.
De mogelijkheid voor Spaanse clubs om zich te gaan organiseren als naamloze sportvennootschap werd geïntroduceerd in 1990, maar om historische redenen mochten Barcelona, Real en ook Athletic Bilbao en Osasuna hun status als niet-commerciële sportverenigingen behouden.
Schuldenlast
Piqué stelt dat Barça en Real afscheid moeten gaan nemen van de huidige organisatiestructuur. 'Binnen een jaar of zeven worden ze gedwongen om bedrijfsmatige veranderingen door te voeren. Of het moet in Europees verband zo geregeld worden dat alle clubs dezelfde financiële mogelijkheden krijgen. Dat is nu niet het geval, kijkend naar onder andere de Champions League. Daarom werken Barcelona en Real zich steeds meer in de schulden', aldus de voormalig Spaans international.
Piqué richtte in 2018 zijn eigen mediabedrijf en investeringsgroep Kosmos op. Hij is onder meer eigenaar van voetbalclub FC Andorra. 'Er komt een moment dat Barcelona en Real de rente op de schuld niet meer kunnen betalen, al staat Real er financieel beter voor dan Barça', verklaart de voormalig wereldkampioen en drievoudig Champions League-winnaar.
Opzet competitie
Een kleinere La Liga (en andere Europese competities) kan volgens Piqué ook helpen om scheefgroei in financieel opzicht aan te pakken. 'Het is niet wenselijk om met twintig clubs in een competitie te spelen. Met maximaal twaalf zou de Spaanse competitie veel sterker kunnen worden en dan kun je inkomsten ook rechtvaardiger verdelen. De taart wordt nu niet goed verdeeld. De speelkalender moet ook worden ingekort. Het is goed om te kijken naar hoe de Amerikanen sportcompetities organiseren en regulieren. De VS heeft op dat vlak een voorsprong op ons, in Europa moeten veel meer belangen samen komen.'
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login