Plichtmatig PSV simpel langs FC Groningen

De cijfers mogen de indruk geven dat PSV een pracht van een overwinning boekte, maar het spelbeeld vertelde iets heel anders. De Eindhovenaren speelden plichtmatig tegen FC Groningen, dat lange tijd voetballend enigszins gelijkopging, maar simpelweg nog klasse tekort kwam tegen het PSV-op-halve-kracht.

Coach Guus Hiddink zal weinig blij zijn als hij van assistent Fred Rutten het wedstrijdverslag krijgt. De trainer, die op scoutingsreis is in Zuid-Amerika, zal te horen krijgen dat de 3-0 zege dik verdiend was, maar dat zijn spelers bijna een dag vrijaf hadden genomen.

Nu was er alle reden toe. FC Groningen is niet de grootste uitdaging, drie dagen na het Champions Leagueduel met Panathinaikos. Bovendien kwam de thuisploeg al in de vijfde minuut gemakkelijk op voorsprong omdat Kurt Elshot een voorzet van Jefferson Farfán met zijn linkerknie in eigen doel werkte.

Het spel na die 1-0 stemde weinig supporters tot een juichstemming. De roodwitten weigerden het tempo omhoog te gooien, toonden weinig fantasie en oogden geregeld lichtzinnig. FC Groningen mocht zijn gang gaan van PSV en kreeg alle tijd te combineren. De ploeg van coach Ron Jans kreeg zelfs enkele kansen, en Mile Krstev kwam net tekort om de gelijkmaker binnen te glijden.

Maar in de 32ste minuut, op het moment dat PSV in de problemen leek te geraken, stuurde Mark van Bommel linkerspits DaMarcus Beasley alleen op doelman Bas Roorda af. De Amerikaan bleef koel en schoof de 2-0 in het doel.

In het dikke uur dat nog volgde, overtuigde PSV geen moment. Voor rust creëerde de Brabantse club nog een paar kansen, zoals een kopbal van Jan Vennegoor of Hesselink op de lat en een knal van Farfán op de vuisten van Roorda. Na rust was het een slaapwekkende vertoning, met de goal van John de Jong als enige hoogtepunt: in de 66ste minuut kopte hij raak op aangeven van Young-Pyo Lee.