Porto blijft in spoor van Benfica, Brugge verliest met Donk

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• FC Porto heeft met een 2-1 overwinning op bezoek bij Estoril de aansluiting met mede-koploper Benfica behouden • Silvestre Varela en Jackson Martínez maakten in de tweede helft een vroege treffer van de thuisploeg ongedaan • Porto heeft na zeven wedstrijden net als Benfica zeventien punten • De club uit Lissabon heeft echter een beter doelsaldo en staat op basis daarvan eerste •• Ook Champions League-deelnemer Sporting Braga maakte op bezoek bij Marítimo Funchal geen fout • Braga won met 2-0 dankzij twee goals van aanvaller Éder • In de slotfase kreeg Romain Salin namens Marítimo nog een rode kaart • Braga is derde met veertien punten uit zeven duels • • Ryan Donk is zondagavond bij Club Brugge teruggekeerd in de basisopstelling na anderhalve maand blessureleed • De 26-jarige verdediger kon echter niet voorkomen dat SC Lokeren het Jan Breydelstadion verliet met drie punten • Meme Tchité scoorde weliswaar twee keer voor Club, maar Lokeren stelde daar dankzij Hamdi Harbaoui, Nill De Pauw en Ayanda Patosi drie treffers tegenover • Door de nederlaag gaf Club de koppositie uit handen • Het staat nu op doelsaldo tweede en heeft evenveel punten (22) als Zulte Waregem (1ste), Anderlecht (3de) en RC Genk (4de) •• RC Genk heeft op bezoek bij KV Kortrijk puntenverlies geleden en daardoor niet de koppositie kunnen veroveren • De ploeg van Mario Been kwam in de 51ste minuut via Jelle Vossen op voorsprong, maar moesten door een treffer van Pablo Chavarrio in de negentigste minuut alsnog genoegen nemen met een punt • Genk staat vierde in de Eerste Klasse, Kortrijk vijfde • • Drie dagen na de 1-0 nederlaag in de Europa League heeft het FC Anzhi van Guus Hiddink in de competitie verloren • Na zeven opeenvolgende zeges was Rubin Kazan in eigen huis met 2-1 te sterk, waardoor Anzhi de koppositie moet afstaan aan CSKA Moskou • De thuisploeg kwam na vijf minuten op voorsprong dankzij Oleg Kuzmin • Kort daarna maakte Lacina Traoré gelijk • In de twintigste minuut stond de eindstand al op het scorebord, omdat Alan Kasaev trefzeker was •• CSKA Moskou heeft de topper tegen Terek Grozny gewonnen • De nummer twee van de Russische competitie versloeg de nummer vier uit Tsjetsjenië diep in de slotfase • Terek kwam al na tien minuten op voorsprong dankzij spits Aílton • Ex-VVV'er Keisuke Honda maakte binnen het half uur gelijk • Het leek uit te lopen op een gelijkspel, maar Pontus Wernbloom besloot anders • De ex-speler van AZ maakte vlak voor tijd de winnende treffer • • Het wordt voor AIK nog een lastige klus om de Zweedse landstitel op te eisen • Na de 1-1 tegen PSV in de Europa League speelde de ploeg in de nationale competitie gelijk tegen Syrianska FC • Vlak voor rust kwam de laagvlieger op voorsprong dankzij oud-Twentenaar Sharbel Touma • Na een uur kwam AIK op gelijke hoogte door een doelpunt van Henok Goitom • AIK scoorde niet meer, waardoor het de aansluiting met de top verliest • Met nog twee duels te gaan staat AIK vierde met vier punten achterstand op koploper Malmö FF • • Sydney FC heeft mede dankzij Alessandro Del Piero opnieuw een overwinning geboekt • Waar de Italiaanse routinier vorige week nog cruciaal was bij de zege op Sydney Wanderers (1-0), droeg hij zondag zijn steentje bij aan een 2-1 overwinning op Perth Glory • Nadat Sydney op achterstand kwam, bogen Del Piero en voormalig Feyenoorder Brett Emerton de score om • Bij Perth kwam Bas van den Brink na een uur in het veld • • Girondins Bordeaux is er niet in geslaagd een overwinning te boeken op SC Bastia • De uitwedstrijd ging met 3-1 verloren • Florian Thauvin was met twee doelpunten goud waard voor zijn ploeg • Bordeaux blijft vijfde staan, maar heeft inmiddels een achterstand van zeven punten op koploper Paris Saint-Germain • Ajaccio AC heeft zondagavond op bizarre wijze punten verspeeld tegen Lorient • De ploeg leidde met 1-4, maar stapte uiteindelijk met een punt van het veld: 4-4 • In de 94ste (!) minuut liet Lorient-speler Gilles Sunu de 4-4 aantekenen • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.