Portret Anzhi: onbegrensde mogelijkheden in Dagestan

Guus Hiddink, met in zijn kielzog zijn assistenten Ton Du Chatinier en Zeljko Petrovic, hebben emplooi gevonden bij Anzhi Makchachkala. Het drietal komt bij een bijzondere club terecht, zoveel is zeker. Voetbal International portretteert de steenrijke Russische vereniging.

Portret Anzhi: onbegrensde mogelijkheden in Dagestan

Anzhi kan met recht een nieuwkomer in de voetbalwereld worden genoemd. De club bestaat pas sinds 1991. Thuisbasis is Makhachkala, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan. De snel groeiende stad ligt in de Kaukasus, aan de Kaspische zee, waar de verwerking van aardolie en machinebouw de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn.

Althans, op papier. Sinds de officiële val van de Sovjet Unie begin jaren negentig viert de corruptie hoogtij. Hoewel het gros van de bevolking straatarm is, huist er in het gebied sinds enige jaren een kapitaalkrachtige voetbalclub. Lange tijd was Anzhi Makhachkala een nietszeggend clubje, spelend met een bijzonder lage begroting en voortdurend strijdend voor promotie náár en degradatie uít de Russische Premjer-Liga.

Daar kwam op 18 januari 2011 verandering in toen de puissante rijke zakenman Suleyman Kerimov met de hulp van de president van Dagestan, Magomedsalam Magomedov, de club opkocht. Ineens was niets meer hetzelfde in het vervallen stadionnetje aan de zee, dat nauwelijks plaats biedt aan vijftienduizend toeschouwers. Het werd een jaar om nooit te vergeten voor de supporters.

Kerimov beloofde de aanhangers toptransfers en kwam zijn belofte na. Roberto Carlos (foto), legendarische linksback van de Braziliaanse ploeg, was de eerste nieuweling op 16 februari. Een maand later volgde Anderlecht-sterspeler en voormalig Ajacied Mbark Boussoufa.

Maar dat was nog niet alles. In de daaropvolgende maanden kwamen onder meer PSV'er Bálazs Dzsudzsák (inmiddels weer verkocht aan Dinamo Moskou, red.), Chelsea-speler Yuri Zhirkov en als klap op de vuurpijl Samuel Eto'o. De Kameroense spits kwam over van Inter voor niets minder dan 28 miljoen euro en krijgt jaarlijks twintig miljoen euro aan salaris op zijn bankrekening bijgeschreven. De spelers hebben sowieso niets te klagen. Naast een bovenmodaal basissalaris zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden meer dan redelijk. Boussoufa gaf onlangs in een interview een inkijkje in zijn leven. De aanvaller heeft zijn intrek genomen in een huis waarvan de huur elfduizend euro per maand bedraagt. Dat bedrag wordt uiteraard door de club betaald. Het onderkomen is voorzien van binnen - en buitenzwembad, sauna en immens home cinema-system.

En wat te denken van Roberto Carlos. De veteraan zag zijn 38ste verjaardag opgeleukt worden met een aardigheidje van Kerimov. De clubpresident wilde het verjaren van de Braziliaan niet ongemerkt voorbij laten gaan en liet een exclusieve Bugatti Vevron bezorgen, een auto ter waarde van twee miljoen euro. Op het besloten feestje trad overigens rapper Flo Rida op, overgevlogen uit de Verenigde Staten.

Keerzijde van de rijkdom en weelde is het gebrek aan veiligheid in Dagestan. De spelers, staf en bestuursleden wonen vrijwel zonder uitzondering in Kratovo, een dorpje vlak bij Moskou. Daar leeft én traint de selectie. Makhachkala wordt alleen bezocht wanneer er een thuiswedstrijd p het programma staat, zo'n vijftien keer per seizoen dus. Dan wordt de hele groep per privéjet overgevlogen, een vlucht van liefst tweeduizend kilometer.

Tot mooie resultaten hebben de investeringen vooralsnog niet geleid. Vorig seizoen werd het vege lijf maar ternauwernood gered, getuige de elfde eindklassering. Momenteel ligt de Russische competitie stil, de ploeg vertoeft voor een trainingskamp in de Turkse basplaats Belek. Halverwege staat Anzhi op een zevende plaats en over twee weken start het tweede deel van de competitie. Genoeg werk aan de winkel dus voor Hiddink en consorten. (Tom Wildvank) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's