Portret WK-deelnemer Servië

Voetbal International belicht met portretten de verschillende WK-deelnemers.

Portret WK-deelnemer Servië


Met tegenstanders als Frankrijk, Oostenrijk en Roemenië was Servië niet ingedeeld in de gemakkelijkste poule van de Europese kwalificatiereeks. Toch waren de mannen van de Balkan al een speelronde voor het einde zeker van een WK-ticket. Thuis tegen Roemenië wonnen de Serven met liefst 5-0 en daardoor restte voor het teleurstellend acterende Frankrijk slechts de tweede plaats. Servië maakte indruk door in tien duels 22 keer te scoren en slechts acht treffers te incasseren. Tijdens de kwalificatie kregen onder anderen de Eredivsie-spelers Danko Lazovic (PSV), Marko Pantelic en Miralem Sulejmani (beiden Ajax) speeltijd.

Radomir Antic (Zitiste, 22 november 1948) sleet de meeste jaren van zijn voetballeven in Spanje. De voormalige verdediger kwam tijdens zijn spelersloopbaan (naast Partizan Belgrado, Fenerbaçhe en Luton Town) uit voor Real Zaragoza. Bij die club begon hij ook zijn carrière als hoofdcoach, die hem verder leidde langs Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Real Oviedo en Celta de Vigo. Het grootste succes tijdens zijn Spaanse jaren was het veroveren van de dubbel in 1996 met Atlético. Daar kan de kwalificatie met Servië voor het komende WK aan worden toegevoegd. Antic trad in augustus 2008 aan als opvolger van Miroslav Djukic. Opvallend aan zijn benoeming was dat hij in de vier voorgaande jaren niet in het voelbal werkzaam was.

Doel Vladimir Stojkovic (Wigan Athletic, Eng), Bojan Isailovic (Zaglebie Lubin, Pol), Andjelko Djuricic (União Leiria, Por).

Verdediging Branislav Ivanovic (Chelsea, Eng), Antonio Rukavina (1860 München, Dui), Nemanja Vidic (Manchester United, Eng), Neven Subotic (Borussia Dortmund, Dui), Aleksandar Lukovic (Udinese, Ita), Ivan Obradovic (Real Zaragoza, Spa), Aleksandar Kolarov (Lazio, Ita).

Middenveld Dejan Stankovic (Internazionale, Ita), Nenad Milijas (Wolverhampton Wanderers, Eng), Milos Krasic (CSKA Moskou, Rus), Milos Ninkovic (Dinamo Kiev, Oek), Zdravko Kuzmanovic (VfB Stuttgart, Dui), Zoran Tosic (1. FC Köln, Dui), Gojko Kacar (Hertha BSC, Dui), Radosav Petrovic (Partizan Belgrado).

Aanval Nikola Zigic (Valencia, Spa), Marko Pantelic (Ajax), Milan Jovanovic (Standard Luik, Bel), Danko Lazovic (Zenit Sint-Petersburg, Rus), Dragan Mrdja (Vojvodina Novi Sad).

Dejan Stankovic (Internazionale) kan bogen op de meeste ervaring en Milan Jovanovic (Standard Luik) maakte tijdens de kwalificatiereeks de meeste doelpunten, maar de belangrijkste speler van de Servische ploeg is toch Nemanja Vidic. De 28-jarige verdediger is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Manchester United. Mits fit, is de Serviër een vaste waarde bij de Engelse topclub. Vidic kan spitsen onzichtbaar maken en is ook een belangrijke aanvallende pion bij spelhervattingen. De voormalige speler van Rode Ster Belgrado en Spartak Moskou kwam inmiddels 44 keer uit voor de Servische nationale ploeg en hij scoorde tijdens die duels twee keer.

Strikt gezien is het de eerste keer dat Servië deelneemt aan een WK-eindronde. Vier jaar geleden was het land ook van de partij, maar toen traden de Servische spelers nog samen aan met de beste voetballers uit Montenegro. Dat team verliet het WK in Duitsland roemloos met nederlagen tegen Argentinië, Ivoorkust en Nederland. Eerder was het Servische volk ook vertegenwoordigd tijdens de WK's van 1930, 1950, 1954, 1958, 1962, 1974, 1982 en 1990 toen het als Joegoslavië als deelnemer actief was. De beste prestaties van het inmiddels uiteengevallen land zijn halve finaleplaatsen in 1930 en 1962.

Jaar W-G-V Prestatie
2006 0 - 0 - 3 Eerste ronde


Bekijk hier al onze video's