Portret WK-deelnemer Slovenië

Voetbal International belicht met portretten de verschillende WK-deelnemers.

Portret WK-deelnemer Slovenië


Maar liefst vier landen eindigden de kwalificatiereeks in groep 3 met meer dan vijftien punten. In een gelijkopgaande strijd finishte het door zijn voorbeeldige wedstrijdmentaliteit en het thuispubliek geholpen Slovenië op twintig, een aantal dat volstond voor de tweede plaats en vervolgens play-off duels met Rusland. Slowakije plaatste zich rechtstreeks met 22 punten, Tsjechië en Nood-Ierland zagen hun oogst bij respectievelijk vijftien en zestien punten eindigen. Dat Slovenië vooral thuis een taaie ploeg is, bleek uit het feit dat op eigen grond slechts twee punten werden verloren, tegen Tsjechië (0-0). De barrage tegen Rusland leverde een 2-1 uitverlies en een 1-0 thuiszege op. Ook toen toonden de Slovenen zich bijzonder stug en gedisciplineerd.

Matjaz Kek (Maribor, 9 september 1961) is vanaf het begin van 2007 bondscoach van de Slovenen en kreeg als eerste doelstelling mee plaatsing voor het EK 2008 te bewerkstelligen, een missie die mislukte. Kek was in eigen land als coach van 2000 tot 2006 werkzaam voor Maribor en behaalde in die periode twee kampioenschappen. Vervolgens begeleidde hij het Onder-15 en Onder-16 elftal van Slovenië. De relatief onbekende oefenmeester kwam als voetballer vanaf 1979 voor verschillende topclubs in zijn land uit. Ook stond de verdediger bij het Oostenrijkse Spittal/Drau onder contract.

Doel Samir Handanovic (Udinese, Ita), Jasmin Handanovic (Mantova, Ita), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam).

Verdediging Bojan Jokic (Chievo, Ita), Marko Suler (AA Gent, Bel), Bostjan Cesar (Grenoble, Fra), Branko Ilic (Lokomotiv Moskou, Rus), Matej Mavric (Koblenz, Dui), Miso Brecko (1. FC Köln, Dui), Aleksandar Rajcevic (Koper), Suad Filekovic (NK Maribor).

Middenveld Andraz Kirm (Wisla Kraków, Pol), Andrej Komac (Maccabi Tel Aviv, Isr), René Krhin (Internazionale, Ita), Dalibor Stevanovic (Vitesse), Robert Koren (West Bromwich Albion, Eng), Aleksandar Radosavljevic (Larissa, Gri), Valter Birsa (Auxerre, Fra).

Aanval Milivoje Novakovic (1. FC Köln, Dui), Zlatko Dedic (VfL Bochum, Dui), Zlatan Ljubijankic (AA Gent, Bel), Nejc Pecnik (CD Nacional, Por), Tim Matavz (FC Groningen).

Doelman Samir Handanovic is de enige absolute topspeler in de Sloveense selectie. De 25-jarige keeper van Udinese is een man met uitstraling en binnen de Sloveense selectie wordt hij gewaardeerd om zijn kalmte. Dat de kwalificatiereeks succesvol verliep, was voor een groot gedeelte aan hem toe te schrijven. Slechts vier treffers incasseerde Slovenië tijdens de tien groepsduels en ook in de play-off-duels met Rusland blonk Handanovic uit. Eerder kwam hij in eigen land uit voor NK Zagorje en NK Domzale, waarna hij naar Italië vertrok en voor Udinese, Treviso, Lazio Roma, Rimini en opnieuw Udinese uitkwam. BR>
Slechts een keer eerder kwalificeerde Slovenië zich voor het wereldkampioenschap. In 2002 was het toernooi in Japan en Zuid-Korea al na de groepsfase voorbij. Nederlagen tegen Spanje (3-1), Zuid-Afrika (1-0) en Paraguay (3-1) zorgden voor een roemloze aftocht. Ook Zlatko Zahovic, de meest begaafde en bejubelde speler in de geschiedenis van het Sloveense voetbal, kon het dolende elftal niet bij de hand nemen.

Jaar W-G-V Prestatie
2002 0 - 0 - 3 Eerste ronde




Bekijk hier al onze video's